Читај ми!

Компанија Астроботик одустала од покушаја да њена лунарна летелица слети на Месец

„Астроботик Технолоџи“, компанија која је развила прву лунарну летелицу за лансирање из Сједињених Држава у последњих пет деценија, саопштила је да одустаје од мисије.

Америчка компанија „Астроботик технолоџи“ саопштила је да одустаје од покушаја да њен лунарни модул лендер слети на Месец, јер је  претрпео критичан губитак погонског горива због цурења истог.

"Само неколико сати након што је  лансиран из америчке државе Флорида, "Астроботик" је објавио да је мисија у опасности. Лунарна летелица  названа „Перегрин“, није могла да се постави у положај директно окренут према Сунцу, вероватно због проблема са погоном", наводи компанија

Компанија је истакла да је то спречило летелицу да напуни своје батерије, да је проблем са батеријом касније решен, али није решен проблем са погонским системом. Потенцијално слетање модула на Месец, које је било предвиђено за 23. фебруар, више није у плану.

Лендер је тежак 1,2 тоне лансиран је са Кејп Канаверала на Флориди помоћу ракете "Вулкан".

Циљ је био да то постане прва америчка мисија, после паузе од 50 година,  као и да први пут то уради једна комерцијална компанија.

 Америчка свемирска агенција (НАСА) закупила је простор летелице за пет инструмената за проучавање лунарног окружења пре него што пошаље астронауте у орбиту.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара