Читај ми!

Европска свемирска агенција домаћин првог преноса уживо са Марса

Европска свемирска агенција (ЕСА) почела је, на Јутјубу, са преносима првих слика уживо – директно са Марса.

Нове слике са Марса се очекују на сваких 50 секунди, наводи се у саопштењу Агенције. Ажурирања ће такође бити доступна на Твитер налогу Агенције; хештег #MarsLIVE.

Садржаји који се деле и објављују на Јутјубу и Твитеру показаће планету каква никада раније није виђена, саопштили су из ЕСА.

На овај начин обележава се 20. годишњица лансирања орбитера агенције Марс експрес– мисије која је имала задатак да сними тродимензионалне слике површине те планете како би се видела са потпунијим детаљима.

„Уобичајено, видимо слике са Марса и знамо да су снимљене данима раније“, рекао је Џејмс Годфри, менаџер операција свемирских летелица у Есином контролном центру мисије у Дармштату у Немачкој и додао: „Узбуђен сам што видим Марс какав је сада, уживо“.

Често се подаци и запажања са „црвене планете“ узимају док свемирска летелица није у директном контакту са Земљом, тако да се слике и други записи чувају док не буду могли да се пошаљу, а поруке се шаљу у распону од три до 22 минута.

Еса је проценила да ће бити потребно око 17 минута да светлост која је потребна за формирање слика путује директно са Марса на Земљу, а затим још минут да прође кроз жице и сервере на Земљи да би се покренуо пренос уживо, саопштила је агенција.

„Имајте на уму, никада раније нисмо пробали ништа слично, тако да су тачна времена путовања за сигнале на Земљи мало неизвесна“, наводи агенција у саопштењу.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу