Читај ми!

Немачки уметник одбио да прими Сони награду за фотографију - каже да фотографија није његова

Немачки фотограф Борис Елдагсен одбио је да прими престижну Сони награду за фотографију пошто је признао да је био мало "несташан и непромишљен" када је одлучио да искористи вештачку интелигенцију за "фотографију" која је награђена у категорији за креативност.

Немачки уметник одбио да прими Сони награду за фотографију - каже да фотографија није његова Немачки уметник одбио да прими Сони награду за фотографију - каже да фотографија није његова

Борис Елдагсен је на свом сајту објавио да не може да прихвати награду коју је освојио на међународном такмичењу Сони награда за фотографију (Sony world photography awards) јер је искористио вештачку интелигенцију (AI) у креирању слике. 

Иначе, овај немачки уметник се бави фотографијом последње три деценије, студирао је фотографију и визуелне уметности на Уметничкој академији у Мајнцу, затим концептуалну уметност и интермедије на Академији лепих уметности у Прагу и ликовну уметност на Универзитету Хајдерабад у Индији.

Рекао је да jе безобразно пријавио "своје" АI сликe да сазна да ли ће организатори такмичења бити припремљени за могућност да неко подвали и конкурише за награду са сликама које је направила вештачка интелигенција.

„Нису били припремљени“, додао је он.

На победничкој црно-белој фотографији су приказане две жене различитих генерација.

На својој веб-страници написао је и ово: „Хвала вам што сте одабрали ову слику и учинили да учествујемо у једном историјском тренутку, јер је то прва слика генерисана вештачком интелигенцијом која је победила на престижном међународном такмичењу ФОТОГРАФИЈЕ.

Колико вас је знало или сумњало да је слика направљена уз помоћ вештачке интелигенције? Нешто у вези са овим није у реду, зар не?"

Уметник је написао да слике генерисане вештачком интелигенцијом и фотографије не би требало да се такмиче јер су то различити ентитети.

"AI слика - није фотографија. Зато нећу прихватити награду", додао је он.

Фотографима је потребна отворена дискусија, каже даље Елдагсен. 

"Дискусија о томе шта ћемо убудуће сматрати фотографијом, а шта не. Да ли ћемо бити толико велики и отворени да укључимо и слике које креира вештачка интелигенција у наша такмичења - или би то била грешка?

Са мојим одбијањем награде надам се да ћу убрзати ову дебату. Пошто сам био фотограф 30 година пре него што сам се окренуо вештачкој интелигенцији, разумем предности и недостатке ове дебате и радо ћу се придружити разговору", закључио је уметник. 

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво