Смртна казна изречена преко „Зума“

„Зум“ је током пандемије коронавируса постао незамењиво дигитално оруђе за различите намене, од обичних ћаскања до обављања пословних састанака. У Сингапуру је преко популарне чет апликације изречена и смртна казна.

Сингапурски врховни суд осудио је на смрт човека преко видео-чета на Зуму, преноси Гардијан. Групе за заштиту људских права протествовале су не само зато што Сингапур практикује смртну казну за случајеве трговине дрогом, већ и због начина на који је проглашавање спроведено и оптужени није био ни лично присутан када му је казна изречена.

Пунитан Генасан, 37-годишњи малезијски држављанин, осуђен је на смрт вешањем зато што је, наводно, био посредник у упознавању два друга трговца дрогом 2011. године. Генасан је изручен Сингапуру 2016. године по оптужбама да је учествовао у трговини дрогом и помогао да се уговори продаја око 30 грама хероина.

Генасан се изјаснио невиним на оптужбе.

Сингапур, град-држава од пет милиона људи, има нулту толеранцију за трговце дрогом и једна је од ретких богатих држава у којима судски систем и даље изриче смртне казне.

Сингапур је прошле године извршио четири, а 2018. 13 смртних казни, наводи Амнести интернешенал.

Иако је пресуда изречена путем апликације Зум, још није познато да ли изрицање смртне казне крши правила коришћења апликације.

Осим тога, групе за заштиту људских права истичу да је таква пракса посебно нехумана.

„Смртна казна је инхерентно окрутна, а коришћење технологије попут Зума у изрицању пресуде је чини још нехуманијом. Шокантно је да тужиоци и суд не виде да човек којем прети смртна казна нема барем право да буде лично присутан да се суочи са тужиоцима", истакао је за портал Гизмодо Фил Робертсон, заменик директора Хјуман рајтс воча за Азију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво