Шта да радите са аутомобилом који више није за вожњу

Уколико ваш аутомобил више није у возном стању, остаје само да га продате онима који откупљују отпадна возила, а уколико бринете о екологији, предаћете га неком центру за рециклажу који има дозволу за третман отпадних возила.

Они морају да испрате процедуру прикупљања моторног уља и других течности, да се побрину да не заврше у канализацији или неком каналу, као и да на еколошки начин збрину све остале делове аутомобила.

Можете такође да продате возило неком ауто-отпаду или фирми које се баве откупом старих, односно отпадних возила, након чега не знате како ће тај аутомобил бити обрађен.

Када су у питању центри који имају дозволу за еколошку рециклажу у случају појединачног возила, најчешће власници морају сами да га превезу. Уколико их је више, фирма која се бави рециклажом може да пошаље свој камион, мада нема правила и све је ствар договора.

Просечна цена је 15 динара по килограму.

Међутим, неки одузимају од 100 до чак 250 килограма од измерене масе аутомобила због гуме, пластике и других материјала који нису метал. Зато се добро распитајте пре него што одлучите да предате ауто.

Неке фирме преузимају само очишћење шкољке, без уља и осталих течности, што значи да морате сами да „средите" све течности из возила, што обесмишљава читаву причу око екологије.

Да ли се ауто мери или се узима податак из саобраћајне дозволе?

Аутомобил се мери на ваги.

Да ли ауто мора да довезе (преда) искључиво власник или може и уз овлашћење?

На ово питање смо ретко где добили поуздан одговор, па позовите телефоном и проверите. Нема разлога да све не може да се обави уз овлашћење уколико је у њему наведено да особа која има овлашћење може ауто да одјави, региструје, прода и слично, али на вама је да проверите.

Процедура предаје возила

Када допремите возило у центар за рециклажу потребно је на увид дати личну карту (власника или онога ко има овлашћење) и саобраћајну дозволу.

Ако је ауто регистрован, фотографише се, а власник добија регистарске таблице да би их вратио МУП-у. Такође добија потврду о предаји возила.

Власник затим одлази у МУП и одјављује возило.

Уколико је аутомобил већ одјављен, потребно је дати на увид личну карту, саобраћајну дозволу и потврду из МУП-а да је ауто одјављен.

Шта ако возило није комплетно - нпр. извађен мотор, скинута врата и слично?

Позовите телефоном, објасните ситуацију и видите каква је процедура - може да зависи од случаја до случаја.

Колико плаћају ауто-отпади и фирме за откуп које немају дозволу Министарства за заштиту животне средине?

Њихова главна предност са гледишта обичног човека је то што ће они својим камионом доћи по
ваш ауто који је у таквом стању да не може ни да се вози, ни да се шлепује.

Што се тиче цене - позовите и проверите. Да ли ће ауто мерити или ће узети податак из саобраћајне, исто зависи од случаја до случаја.

Можете да их нађете врло лако – само у претраживач укуцајте: откуп старих аутомобила, откуп возила, откуп аутомобила на кило...

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво