Роботи угрожавају 30 одсто радних места у Британији

Роботика и вештачка интелигенција могли би да угрозе готово трећину радних места запослених у Британији до 2030-их, према истраживању консултанско-ревизорске компаније „Прајсвотерхаус Куперс“.

„Прајсвотерхаус Куперс“ (ПВЦ) у студији, међутим, процењује такође да ће се пре променити природа неких професија, него што ће оне нестати, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си.

Додају да би аутоматизација могла да створи веће богатство и додатне послове у многим секторима привреде.

Послови у производњи и малопродаји су међу најизложенијима ризику од нових технологија, наводи се у извештају.

Студија процењује да је 30 процената постојећих радних места у Великој Британији у потенцијално високом ризику од аутоматизације у поређењу са 38 одсто у САД, 35 посто у Немачкој и 21 одсто у Јапану.

Иван Хоуксворт, главни економиста ПВЦ-а, изјавио је за Би-Би-Си да су „мануелни, рутински послови“ који се „успешно могу програмирати“ највише изложени ризику.

„Послови код којих има више од људског додира, као што су здравство и образовање“, биће сигурнији, истакао је.

Коришћење робота на одређеним радним позицијама се повећава, при чему се запослени у неким секторима већ супротстављају потенцијалним изазовима.

„Већ можете да видите на железницама да није да сви ти штрајкови нису везани са потезима за увођење возова без машиновођа“, рекао је Хоуксворт.

У будућности, како додаје, и возачи камиона би могли да „деле посао“ са самовозећим камионима, и да можда у крајњем исходу и они буду под претњом губитка радних места.

„Све у свему, људи ће морати да буду прилагодљивији“, поручује Хоуксворт.

Британска влада би требало да помогне радницима с нижим образовањем тако што ће им обезбедити додатне обуке у наредних 10 до 20 година, наводи се у извештају ПВЦ.

У студији се такође закључује да ће раст продуктивности од роботике и вештачке интелигенције подстаћи британску привреду.

„На много начина аутоматизација је добра ствар. Она ће повећати продуктивност, која је велики проблем за Уједињено Краљевство у последње време, и подстаћи раст прихода... што ће у другим подручјима повећати потребу за људском радном снагом“, наводи Хоуксворт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво