Светски каратисти у српској игрици

Oд Азербејџана до Бразила, љубитељи каратеа жељно ишчекују виртуелну верзију свог омиљеног спорта. И то прву српску карате игрицу, коју праве студенти Факултета организационих наука. Намењена је мобилном телефону и већ је нашла купце, и то из Њујорка.

Попут тениса, и карате има једног врхунског Рафаела, Азербејџанца Рафаела Агајева. Баш он је главни јунак прве српске карате игрице, коју праве шесторица студената Факултета организационих наука.

„Контактирали смо буквално све највеће светске шампионе тренутно, и неке светске звезде. Као што је Мухамед Али био у боксу, тако је један Рафаел Агајев у овом спорту. Имамо његову подршку у коришћењу његовог лика и у промоцији саме игрице. Тренутно имамо 16 карактера, а након избацивања неког садржаја у јавност, почели су да нам се јављају и други шампиони, тако да сада имамо проблем како да смањимо број каратиста“, објашњава студент ФОН-а Урош Мијалковић.

Игрицу су назвали „Карате до“, што је аутентичан назив те борилачке вештине на јапанском. 

„Игрице које су за рачунар су углавном огромне и ми са тимом од пет људи не можемо да направимо игрицу толиког обима у неком краћем временском периоду. Тренутно је мобилна индустрија у великом развоју и све се више игрица појављује за мобилне телефоне“, каже студент ФОН-а Стеван Кончар. 

Како се прави игрица, нису учили на факултету, већ су заједно истраживали на интернету. Игрица није званично лансирана, али је тестира хиљаду људи из читавог света. 

„Свако има свој део посла за који је одговоран и своје обавезе које треба да испуњава на време. Ја сам задужен за одржање тог квалитета софтвера односно игре и тренутно радим на вођењу тог тестирања, пошто смо тренутно у тест фази. И јако је битно да добијемо квалитетан одговор са тржишта од наших тестера да бисмо могли да унапредимо игру“, појашњава Немања Танасковић.  

А у изнајмљеном стану, ликови и покрети каратиста унапређују се већ годину дана. Помоћ стиже и од партнера из Њујорка, који су заинтересовани да откупе игрицу. 

„Стално смо ишли напред и стално смо некако грабили, тако да знамо да радимо и по десет, петнаест, двадесет сати, мени је рекорд за сада 40 сати и то без престанка“, сећа се Стефан Ђорђевић.

Један од креатора игрице Станко Костић напомиње да је тешко радити, јер инвестиције нису повољне за то тржиште, али да имају неку визију које се држе.

Одлуке доносе гласањем. У тиму имају професионалног каратисту, али када наиђу на проблем често ни то не помаже. 

„Мање-више карате покрети нису толико тешки, јер знамо како изгледају и пратимо да то буде неки природан ток. Више је тешко пренети сва та правила борбе у карате игрицу, јер сама правила нису компатибилна са класичним борилачким игрицама, тако да је то био мало већи проблем око гејм дизајна“, каже дизајнер Никола Драгојевић. 

У свету има 100 милиона каратиста који ће за два месеца бесплатно добити своју игрицу. До тада би „Карате до“ требало да буде завршен. Чим положе преостале испите, ови студенти планирају нову игрицу, али за други спорт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара