Читај ми!

Јапан спреман за четврту индустријску револуцију

Земља излазећег сунца почела је да убрзава развој роботике, са циљем да стекне предност над другим водећим економијама, међу којима су САД и Немачка, јер је то услов за спровођење четврте индустријске револуције.

То је истакнуто на недавном симпозијуму о будућности роботике, одржаном у Међународном изложбеном центру у Токију, коме је присуствало више од 1.000 људи.

Мерење температуре тела и крвног притиска, преко зглоба, прислоњеног на интернет терминал већ је доступно, а у будућности ће бити могуће да контактна сочива, преко читања суза, измере ниво шећера у крви, рекао је бивши потпредседник „Гугла“ Норио Мураками.

Поред тога, једино носиво киборг одело, способно да чита мождане таласе, омогућиће људима са оштећеном кичменом мождином да поново стоје, објаснио је Мураками.

„Свет је на прагу четврте индустријске револуције, условљене роботиком и вештачком интелигенцијом“, рекао је професор на Универзитету „Докјо“ Такуро Моринага, додајући да ће земља која је спремна за ту револуцију контролисати свет.

Прву индустријску револуцију покренула је парна машина, другу електрична енергија, трећу рачунари, а сада је у току четврта, преноси агенција Кјодо.

Као што је Немачка разрадила стратегију „Индустрија 4.0“ заједно са 57 водећих немачких компанија, како би драстично снизила производне трошкове, комбинацијом информатике и роботике Јапан треба да покрене сличан програм, саопштило је јапанско Министарство економије у свом извештају ове године.

Немачка планира да створи систем „Интернет ствари“ помоћу којег ће да дели податке између производних и маркетиншких процеса, без међусобне комуникације људи или људи и компјутера, што ће производњу учинити јефтинијом.

Америчка компанија „Џенерал електрик“ и неке друге промовишу „индустријски интернет“, као интеграцију сложених машина са умреженим софтверима и сензорима.

Конкуренција интезивира развој вештачке интелигенције у САД. Корпорација "Ај-Би-Ем" развија систем „Вотсон“ који може да учи из информација и искустава људи. На пољу медицине, компјутер има похрањене информације од два милиона страница медицинских публикација и 1,5 милиона клиничких података, тако да може анализирати и испитати симптоме пацијената и давати препоруке лекарима за лечење.

"Ај-Би-Ем" је ангажовао 2.000 стручњака и потрошио 40 милиона долара за развој „Вотсона“.

Према речима главног тржишног економисте Истраживачког института Мицухо Катцујукија Хасегаве, Јапан предњачи у развоју и коришћењу индустријских робота. Тако је јапанска влада стратегију раста поставила као „роботску револуцију“.

Испоруке индустријских робота јапанских произвођача су, 2012. године, чиниле 50 одсто светских испорука. Роботи се широко користе у фабрикама аутомобила и електронике. Влада планира да развија роботе који ће моћи међусобно да контакрирају преко интернета.

Очекује се да роботи у Јапану у будућности пронађу свој пут у све врсте радног окружења, укључујући и медицинску негу, пољопривреду, грађевинарство, логистику и управљање имовином. Министарство индустрије предвиђа да ће Јапанци до краја године на куповину робота потрошити 81 милион долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се