Читај ми!

Хакерски напад на „Епл“ у Кини

Компанија „Епл“ саопштила је да су предузети кораци за уклањање злонамерног кода који је додат великом броју апликација најчешће коришћених на „ајфонима“ и „ајпедима“ у Кини. Сматра се да је ово први велики напад на „Еплову“ продавницу апликација.

Хакери су створили лажну верзију „Епловог“ софтвера за прављење иОС апликације, који је успео да убеди програмере да га преузму на своје уређаје.

Апликација је састављена уз помоћ софтвера који може да украде податке о корисницима и пошаље га на сервере који су под контролом хакера.

Поред тога, нападачи могу да пошаљу лажна упозорења на заражене уређаје и да преваре њихове власнике у откривању лозинки, али и многих других информација.

Заражене апликације укључују изузетно популарну апликацију WeChat, затим апликацију за скидање музике и апликацију сличну Uber-у преко које особа може добити такси возило.

„Еплов“ портпарол је изјавио да је апликација креирана помоћу фалсификованог софтвера XcodeGhost, сада уклоњена из „Еплове“ продавнице.

„Радимо са програмерима да бисмо се уверили да сви користе одговарајућу верзију Xcode-a и да бисмо поново могли да изграде своје апликације“, рекла је Кристина Монаган, портпаролка.

Фирма за интернет заштиту, „Пало Алто мреже“, изјавила је у петак да су стотине милиона корисника били потенцијално угрожени зараженом апликацијом.

„Верујемо да је XcodeGhost веома штетан и опасан злонамерни програм који заобилази „Еплов“ код-преглед и да је без преседана нападао 'Ајосов' еко-систем“, објавила је фирма на свом сајту.

Ви Тек Лу, шеф потрошачке електронике у истраживање тржишта из компаније "Euromonitor International", изјавио је да не очекује велики утицај на продају „Епл“ производа.

„То је дефинитивно непријатно за „Епл“, али реалност је да софтвер који има за циљ да оштети или онемогућили рачунар и рачунарске системе једноставно сталан проблем који ће се умножити како број уређаја мобилних телефона буде експлодирао – од 1,4 милијарде јединица у 2015. години на 1,8 милијарди у 2020. години“, рекао је за Би-Би-Си.

У ствари, потрошачи су мање опрезни на мобилним уређајима него на рачунарима, додао је.

„На тржиштима у развоју попут Кине или Вијетнама, мобилни уређаји су њихов први повезани производ и безбедност се узима здраво за готово“, закључио је Лу.

Раније овог месеца, сајбер-лопови у Кини украли су корисничка имена и лозинке за више од 225.000 „Епл“ налога.

То је открила безбедносна фирма „Пало Алто мреже“ док је истраживала сумњиве активности на многим „епл“ уређајима.

Већина људи погођених овим била је у Кини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара