„Наш отац“ у е-форми

Најтиражнија савремена српска књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић продала је до сада више од милион примерака штампаних издања својих 12 књига, а њена дела доступна су и у електронској форми, путем апликације „Е-књижара“.

На „виртуелним полицама“ E-књижаре, бесплатног каталога е-књига на српском језику, налази се и најновији бестселер Љиљане Хабјановић Ђуровић Наш отац, који је данас представљен у београдском седишту Е-књижаре, Бизнис центру „Савски венац“.

Наш отац, који се у штампаном облику појавио у октобру прошле године, на  београдском Сајму књига, већ је штампан у тиражу од 45.000 примерака.

Ауторка Женског родослова, која књиге у дигиталном формату објављује још од 2013. године, истиче да јој није јасно откуд отпор многих писаца према електронским издањима, јер њој је, како каже, као писцу важно да допре до што више читалаца широм света.

„Овде постоји отпор према е-књигама, код писаца такође. Људи се жале да е-књига није исто што и обична књига, да не могу да је држе, омиришу... Где бисмо били данас да су људи у Гутенбергово време говорили да књига није исто што и пергамент, да су се жалили што није осликана... Време иде и нове технологије омогућавају да књига дође до што већег броја читалаца“, рекла је списатељица.

Одушевљена је што њене књиге сада „за трен ока“ стижу до читалаца у Аустралији, Кини, Лос Анђелесу...

Љиљана Хабјановић Ђуровић је, као добар пример предности е-књига, испричала анегдоту са свог летовања од пре неколико година, кад су, каже, сви на базену читали таблет од 250 грама, док је она носила пет тешких књига.
 
„Да не помињем да ми библиотека у кући постаје све више тесна да сместим књиге“, додала је.

Књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић преведене су на 14 језика укључујући и руски, где се недавно појавило и пиратизовано издање Петкане на шта је она, каже, веома поносна.

„Захвална сам том руском хакеру који је оценио да Петкана заслужује тај труд да је постави на торент“, казала је Љиљана Хабјановић Ђуровић, констатујући да је то „пиратско“ издање доказ њене популарности у огромној земљи попут Русије.

Према речима саветника за дигитална издања Е-књижаре Златка Ахмића, е-књиге Љиљане Хабјановић Ђуровић најтраженије су у Аустралији, Северној Америци и Скандинавији.

Е-књижара је бесплатан каталог е-издања на српском компаније "New Look Entertainment". Прву домаћу е-књигу НЛЕ објавио је 2011. године, а данас Е-књижара броји око 1.000 наслова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара