Читај ми!

„Голу“ мисао убацили у интернет!

Свеједно је којим путем ходате и у којој земљи се налазите, властитим можданим таласима можете комуницирати преко интернета, без разговарања и коришћења тастатуре и других помагала, поручује Алваро Пасквал-Леоне, професор неурологије и директор Центра за неинвазивну мождану симулацију „Беренсон-Ален“.

Међународни тим неуронаучника и роботичких инжењера демонстрирао је одрживост директне комуникације на људима – од мозга до мозга. Најновије истраживање успешно је пренело информацију путем интернета између две нетакнуте лобање двојице волонтера – удаљених 8.046 километара.

„Желели смо да откријемо да ли две особе могу да комуницирају тако што би се очитана мождана активност једне особе убацила у мозак друге особе, на већој физичкој удаљености, у складу са постојећим комуникационим путевима“, објашњава Алваро Пасквал-Леоне, један од аутора истраживања, професор неурологије и директор Центра за неинвазивну мождану симулацију „Беренсон-Ален“.

„Један од тих путева је, наравно, интернет, тако да смо поставили питање: 'Да ли можемо да развијемо експеримент који би заобишао причање или куцање, као део интернета и да успоставимо директну – од мозга до мозга – комуникацију између особа које се налазе далеко једна од друге, на пример у Индији и Француској?'“, каже Пасквал-Леоне.

Испоставило се да је одговор позитиван.

Пасквал-Леоне, заједно са Ђулијом Руфинијем и Карлом Гроуом предводио је тим истраживача из „Старлаба“ у Барселони, а Мајкл Берг, предводио је тим из „Аксилум роботикса“ у Стразбуру.

Они су успешно трансмитовали речи „здраво“ и „ћао“ путем компјутерски посредованог „од мозга до мозга“ преноса из места у Индији до места у Француској, користећи електроенцефалограм (ЕЕГ) повезан са интернетом и роботски навођене технологије транскранијалне магнетне стимулације (ТМГ), што је неуролошки еквивалент слању СМС-а.

Претходна истраживања базирана на ЕЕГ мождано-компјутерској интеракцији (БЦИ) обично су користиле комуникацију између људског мозга и рачунара.

У тим истраживањима, електроде прикачене за лобању особе бележиле су електричне струје у мозгу док је особа размишљала о некој акцији, попут размишљања о томе да треба да помери руку или ногу. Рачунар је потом интерпретирао сигнал и убацивао га у контролну машину, попут робота или инвалидских колица.

Међутим, у новом истраживању, тим је додао други људски мозак на другом крају система. Четири здрава учесника, између 28 и 50 година, учествовала су у истраживању. Један од четири учесника је био део БЦИ (мозак-рачунар интерфејс) гране и слао је речи. Остала три била су део ЦБИ (рачунар-мозак интерфејс) гране експеримента и примали су поруке које је требало да разумеју.

Користећи ЕЕГ, научни тим је прво превео поздраве „здраво“ и „ћао“ у бинарни систем, а потом путем имејла послао резултате из Индије у Француску. Тамо је ЦБИ слао поруку до мозга примаоца путем неинвазивне стимулације.

Волонтери су то доживљавали као фосферн, бљескове светлости у њиховом периферном виду. Светлост се јављала у редним секвенцама, што је омогућило примаоцима да дешифрују информацију поруке, а иако нису пријавили да ишта осећају, успешно су примили поздраве.

Други сличан експеримент изведен је између особа у Шпанији и Француској, са крајњим резултатом са тоталном стопом грешке од само 15 одсто, 11 одсто у дешифровању на крају и пет одсто у иницијалном кодирању.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара