Преминула филмска икона Елизабет Тејлор

Једна од највећих филмских звезда 20. века, британско-америчка глумица Елизабет Тејлор, преминула је данас у Лос Анђелесу у 80. години од последица хроничних срчаних проблема.

Сали Морисон, публициста велике холивудске диве Елизабет Тејлор, саопштила је америчким медијима да је легендарна глумица преминула јутрос у болници „Седарс-синај" у Лос Анђелесу.

Уз њу су била и њена деца, њих четворо, а син Мајкл Вилдинг је изјавио да је његова мајка „живела увек до максимума".

„Једноставно знамо да је свет био боље место зато што је мама живела у њему. Њена заоставштина никада неће избледети, њен дух ће увек бити са нама, а њена љубав увек живети у нашим срцима", наставио је Мајкл.

Тејлорова је у еминентни медицински центар примљена пре око месец и по дана ради лечења конгестивних срчаних проблема.

Имала је 79 година.

Једна од највећих глумица Златног доба Холивуда, рођена је у Хемпстеду, богатом округу северозападног Лондона 27. фебруара 1932. Родитељи су јој били Американци из Арканзас Ситија у Канзасу, настањени у Енглеској.

Двострука оскаровка је каријеру започела са само 10 година у комедији There's One Born Every Minute, 1942. године.

Биће упамћена по улогама у филмовима Леси се враћа кући, National Velvet, Кво вадис, Стаза слонова, Ајванхо, Мачка на усијаном лименом крову, Клеопатра, Ко се боји Вирџиније Вулф и многим другим.

Амерички филмски институт ју је поставио на седмо место своје листе Женских глумачких легенди.

На врхунцу каријере била је педесетих и шездесетих година прошлог века, са чак четири узастопне номинације за Оскара, од 1958. до 1961.

Међутим, прву златну статуу освојила је тек из четвртог покушаја, за Butterfield 8, 1960. године. Пре тога је била номинована за улоге у остварењима Raintree County, Мачка на усијаном лименом крову и Suddenly, Last Summer.

Други Оскар стигао је 1967. године, за главну женску улогу у филму Ко се боји Вирџиније Вулф.

Сврставали су је у најлепше жене света, водила је гламурозан и живописан приватни живот.

Њено филмско-животно партнерство са глумцем Ричардом Бартоном, једним од седам мужева, такође, је увек било у центру пажње јавности.

Упознали су се 1963. године, на снимању филма Клеопатра, када је започета једна од најпознатијих холивудских романси. Венчали су се годину дана касније.

Заједно су снимили чак 12 филмова.

Буран однос их је довео до развода и поновног венчавања 1975. године.

Пре Бартона је већ била удата за Конрада Хилтона, Мајкла Вилдинга, Мајкла Тода и Едија Фишера, а у шести брак је ушла са Џоном Ворнером. Последњи супруг јој је био Лери Фортенски, што значи да се удавала укупно осам пута.

Дамом Британске империје је проглашена 1999.

Звезда крхког здравља 

Здравствени проблеми Елизабет Тејлор почели су још 1944. падом на снимању њеног првог филмског хита National Velvet. Проблеми са леђима пратили су је до краја живота.

Ретка врста упале плућа умало ју је усмртила 1961. године, а током живота се жестоко борила и са алкохолизмом и лековима против болова.

Деведесетих година морала је да се подвргне уграђивању вештачких кукова, и суочила се са још једним, скоро фаталним, запаљењем плућа.

Преживела је и операцију бенигног тумора на мозгу 1997.

Седам година касније, 2004, констатовани су јој конгестивни срчани проблеми, тачније, срце јој је преслабо пумпало крв у органе, што је довело до разних компликација.

Међутим, ни тада није прекидала свој добротворни рад на пољу борбе против сиде, започет 1991, пошто је преминуо њен пријатељ и колега Рок Хадсон.

Реакције познатих на Твитеру

Своје прве утиске о тужној вести изнели су познати на Твитеру, на којем је и сама Елизабет Тејлор имала налог.

Мајкл Кејн: Толико сам тужан што сам чуо то о мојој прелепој пријатељици Елизабет Тејлор. Била је дивно људско биће.

Елизабет Харли: Елизабет Тејлор је била једна од најгламурознијих и најлепших филмских звезда свих времена, а њена борба против сиде била је заиста инспиративна.

Џоан Колинс: Толико је тужно што је Елизабет Тејлор умрла. Последња велика звезда.

Џорџ Мајкл: Здраво свима... тужан дан, Елизабет Тејлор је била последњи великан Холивуда и фантастично шармантна жена.

Бој Џорџ: Почивај у миру. Задивљујућа Лиз Тејлор, богиња, глумица, активиста против сиде и једна од најлепших жена света!

Викторија Бекам: Свет је изгубио праву икону лепоте, спољашње и унутрашње. Елизабет Тејлор ће свима много недостајати.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије