Холивудске легенде којима је Оскар стално измицао из руку

Бити номинован за Оскара је велика част, а ретка је привилегија освојити га. Нажалост, неки од најталентованијих људи у Холивуду никада нису узели у руке чувену златну статуу, мада су били номиновани више пута. На листи легендарних „губитника“ налазе се имена за која не бисмо очекивали да нису одржали говор са позорнице Долби театра.

Глен Клоуз

Глен Клоуз држи несрећни рекорд да је глумица са највише номинација и без победа. Од 1983. године номинована је осам пута – четири су биле за споредне улоге у Свету по Гарпу, Великој јези, Таленту и Сељачкој елегији. Остале номинације су биле за улоге у Фаталној привлачности, Опасним везама, Алберту Нобсу и филму Дружина.

Године 2019. била је фаворит да добије признање за најбољу глумицу захваљујући улози у филму Дружина, али је статуа на крају припала Оливији Колман за Миљеницу, која је део свог говора посветила колегиници: „Ти си одувек била мој идол и нисам желела да се ово догоди“, рекла је Оливија Колман. „Мислим да си невероватна и много те волим."

Али Клозу – која, судећи по листи наслова на ИМДБ-у, не намерава ускоро да успори – не тражи сажаљење. „Пре свега, не мислим да сам губитник“, рекла је за Асошијетед прес 2021. „Ко је у тој категорији губитник? Ту сте, вас петоро почаствовани за посао који сте обавили. Шта ћете више?"

Питер О’Тул

Покојни Питер О’Тул држи рекорд за најноминованијег глумца без иједне победе. Током своје четрдесетчетворогодишње каријере, он је, као и Глен Клоуз, био номинован за осам Оскара у категорији најбољи глумц у главној улози.

Године 2003, деценију пре смрти, О'Тул је добио почасног Оскара и мада неки тврде да то није прави Оскар, он је и то ценио, а у говору када је добио награду је рекао: „Увек деверуша, никад невеста, моја судбина! Али сада имам свог Оскара који ће бити са мном док нас смрт не растави.”

Ејми Адамс

Ејми Адамс многи сматрају најдаровитијом живом глумицом која тек треба да добије Оскара. Није да се већ није доказала у бројним улогама, а била је номинована шест пута у својој скоро тродеценијској каријери, а пет од њих је било за најбољу споредну глумицу: 2005. Придошлица, 2008. Сумња, 2010. Боксер, 2012. Мастер и 2018. године Човек из сенке. Њена једина номинација за најбољу глумицу била је за улогу у филму Америчка превара 2013. (Нажалост, потпуно је игнорисана за улогу у филму Денија Вилнева, Долазак из 2016, за коју многи сматрају да је њена најбоља изведба до сада.)

Прошло је пет година откако је Адамсова зарадила своју последњу номинацију, али је тешко поверовати да ће се „суша“ наставити. Њен предстојећи филм, Nightbitch, заснован на роману Рејчел Јодер из 2021. о мами која верује да се претвара у пса, звучи као улога у којој Адамсова заиста може да заблиста. Можда ће јој Академија овог пута коначно одати признање – под условом да филм буде приказана у биоскопу пре него што крене на платформи Хулу.

Алфред Хичкок

Алфред Хичкок је пет пута био номинован за најбољу режију, али некако никада није добио награду. (Хичкоков филм Ребека јесте освоји Оскара за најбољи филм 1940. године, али победе у тој категорији иду продуценту, а не редитељу. Није да га је било брига – очигледно је презирао филм након сукоба око креативне контроле.)

Академија га ипак није потпуно игнорисала. Године 1968. Хичкок је добио престижну Меморијалну награду Ирвинг Г. Талберг, част коју је Академија за скоро сто година доделила само тридесетдвојици филмских стваралаца. Ипак, Хичкок ни за ово признање није захвалио емотивним говором. Попео се на подијум и рекао три речи – „Хвала вам пуно“ – и отишао са бине уз своју легендарну музичку тему. Ово је свакако нешто што је само Хичкок могао себи да дозволи.

Дајана Ворен

Ауторка музике Дајана Ворен је од 1988. била номинована за најбољу оригиналну песму 15 пута, укључујући и ове године за нумеру The Fire Inside из филма Flamin’ Hot, али никада није победила. У свом урнебесном говору када јој је додељен почасни Оскар прошле године, нашалила се: „Чекала сам 34 године да кажем ово: Желела бих да се захвалим Академији“.

И док би то могло бити довољно за Воренову, чини се да је само питање времена када ће коначно чути своје име у највећој холивудској ноћи.

Самјуел Л. Џексон

Самјуел Л. Џексон је један од оних глумаца који изгледа не уме да одигра лошу улогу. Ипак, упркос његовом присуству на великом платну, Џексон има само једну номинацију за Оскара уз своје име. Године 1995. номинован је за најбољу споредну мушку улогу за Петпарачке приче, али је изгубио од Мартина Ландауа.

Али и Џексонов таленат није остао потпуно непримећен. Академија му је доделила почасног Оскара 2021. године. Али зар не би била апсолутна штета да један од најплаћенијих и најплоднијих холивудских глумаца није добио прилику да одржи прави говор за Оскара током свог живота?

Кери Грант

Кери Грант је можда један од најпознатијих глумаца који никада није освојио Оскара. И, нажалост, није имао много шанси да освоји једног пре пре но што је напустио овај свет у 82. години 1986. Само два пута у каријери је био номинован за најбољег глумца; прво за Penny Serenade из 1941, а касније за None but the Lonely Heart из 1944.

Ипак, остаје питање за Академију, како да није био номинован за улоге у филмовима Његова девојка Петко, Аферу за памћење или Север-северозапад. Грант је награђен почасним Оскаром 1969. јер је „био Кери Грант“. Зато је Френк Синатра, који је Гранту уручио статуу, веровао да је додељена велика част. 

Ричард Бартон

Ричард Бартон је имао част да га Академија номинује седам пута пре смрти 1984. године. И док икона Старог Холивуда, некима можда познатији као човек који се женио са Елизабет Тејлор не једном, већ два пута, никада није освојио Оскара, прилично је непримерено назвати га губитником.

Свих седам његових „пораза“, од којих је шест за најбољег глумца, дошло је против велике конкуренције, укључујући филмске легенде – Ентонија Квина, Вилијама Холдена, Рекса Харисона и Џона Вејна. Поштеније би било рећи да када су у питању Оскари, Бартон је био сјајан глумац кога је пратила лоша срећа.

Бредли Купер

Бредли Купер може све: глуми, режира, пише, диригује Другом симфонијом Густава Малера. Али изгледа да не може да освоји Оскара – још увек. Од 2013. добио је 12 номинација, од којих четири за најбољег глумца. Само ове године зарадио је три номинације за свој филм Маестро – најбољи филм, најбољи глумац, најбољи оригинални сценарио.

Има оних који тврде да се Купер превише труди да освоји Оскара и да то можда одбија чланове Академије. Други, укључујући колумнисту Њујорк тајмса, Кајла Бјукенана, у великој мери се не слажу са наративом о „покушавању”, тврдећи да му је много више стало до тога да буде схваћен озбиљно као редитељ.

Ипак, можда се треба кладити на то да ће Купер у неком тренутку своје каријере однети кући малог златног човека.

Грета Гарбо

Грета Гарбо се сматра једном од највећих холивудских глумица, али никада није освојила Оскара. Три пута номиновани за најбољу глумицу за Ану Кристи, Камил и Ниночку добила је почасну награду Академије 1955. године.

Али када је добила прилику да одржи говор поводом највеће холивудске вечери, звезда је одлучила да остане код куће. Њена статуа јој је касније послата поштом, али на срећу, њена пријатељица, глумица Ненси Кели, била је ту да у њено име прими награду и ода почаст јединственој звезди.

„Можда постоји више од једне Кели“, рекла је.„Али постоји само једна Гарбо.“

Вилем Дафо

Чини се да Вилем Дафо никада не игра исти лик двапут, што је знак његовог невероватног домета као глумца. Његова способност да живи у некој улози, без обзира колико је поремећена или несређена, чини га фаворитом на кладионицама да једног дана освоји Оскара.

Већ је био номинован четири пута, укључујући 2018. за најбољег споредног глумца за Пројекат Флорида. (Изгубио је тада од другог сјајног глумца, Сема Роквела у Три билборда испред Ебинга у Мисурију). Можда ће пети пут, кад год то било (с обзиром на то да тренутно ради на седам пројеката), срећа да му се насмеши.

Том Круз

Без обзира на то шта мислили о Тому Крузу ван филмског платна, тешко је оспорити чињеницу да је легитимна филмска звезда која је спремна да стави свој живот на коцку због уметности. Али његова одлука да зарони (понекад и буквално) у акциони свет, жанр који Академија не цени нарочито, угрозила је његове шансе да кући однесе статуу.

У својој четвородеценијској каријери, Круз је добио само четири номинације, од којих су три биле за његове улоге у филму Рођен 4. јула 1989, Џери Мегвајер из 1996. и Магнолија из 1999. године. (Такође је добио номинацију за најбољи филм прошле године, али као продуцент  филма Топ ган: Маверик).

Јасно је да је прошло доста времена откако је Круз глумио у филму довољно престижном да крене у кампању за Оскара. Али са најавом да ради са двоструким добитником за најбољу режију, Алехандром Гонзалесом Ињаритуом, на новом филму, чини се да би могао да сигнализира Академији да је заинтересован за улазак у трку – а обожаваоци Круза већ знају колико је добар у томе.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво