Читај ми!

Спрема ли се смена и на норвешком трону

Да ли је здравствено стање најстаријег европског монарха забрињавајуће, након што се вратио у домовину, после инфекције и хируршке интервенције током одмора у Малезији и хоће ли поћи стопама данске краљице Маргрете?

Норвешки краљ Харалд вратио се у Осло, пошто је током одмора у Малезији хоспитализован због инфекције и уграђен му је пејсмејкер.

Осамдесетседмогодишњи краљ најстарији је монарх Европе, а последњих неколико година често има проблеме са здрављем. У више наврата је хоспитализован и отежано хода, помажући се штакама. Прошле године се, током посете Данској, саплео и поклекао, пењући се уз степенице, што је пропратио шаљивим коментаром да је краљици желео да искаже дивљење тако што ће пасти пред њене ноге.

На острву Лангкави у Малезији боравио је приватно са супругом Соњом да прослави рођендан, али је због инфекције завршио у болници. Будући да му је рад срца био успорен, уграђен му је пејсмејкер како би лакше поднео транспорт у домовину.

Из краљевске куће је саопштено да ће Харалд бити на боловању наредне две недеље и да ће у међувремену функцију регента обављати његов син, 50-годишњи престолонаследник Хокон. Биће неопходно да му се угради и трајни пејсмејкер. 

Оно што међутим даје повода за забринутост јесте чињеница да се његова унука, будућа краљица Норвешке, 20-годишња принцеза Ингрид Александра, хитно вратила у Осло са своје војне обуке, како би посетила деду. 

Говорећи о очевом здравственом стању принц Хокон је рекао да је његов отац срећан што је поново код куће.

У јавности је било расправа о томе да ли је краљ уопште требало да отпутује на тако далек пут, ако му је здравље тако осетљиво, а дискутовало се и о финансијском аспекту, будући да је подухват његовог повратка у домовину специјалним авионом коштао више од 190.000 долара, што је плаћено из војног буџета. 

За разлику од своје рођаке, данске краљице Маргрете, која је абдицирала у јануару, препустивши трон сину Фредерику, Харалд је изричит у томе да му тако нешто није ни на крај памети. И после њене абдикације категорично је рекао да је пред парламентом положио заклетву која важи до смрти.

Додуше, и Маргрете је говорила: „Монарх је доживотно занимање", па је на крају, због здравствених проблема, ипак одлучила да се повуче, чиме је прекршила неписано правило скандинавских монархија да се жезло не испушта из руку.

Харалд је постао краљ 17. јануара 1991, после смрти свог оца, краља Олава.

Осим престолонаследника принца Хокона, има и старију ћерку принцезу Марту Луиз, која није наследник круне, јер је правило мушке примогенитуре укинуто тек после њеног рођења и не примењује се ретроактивно.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара