Без помпе и у кругу породице – како ће изгледати смена на данском трону

Ко ће све присуствовати сутрашњој церемонији у Копенхагену, када Данска буде добила новог краља Фредерика X.

У Копенхагену је све спремно за историјски догађај, смену на трону. После тачно 52 године владавине, краљица Маргрете II званично ће потписати документ о абдикацији и трон препустити старијем сину Фредерику.

За разлику од прошлогодишњег крунисања краља Чарлса у Лондону,  које је било раскошни спектакл у којем су учествовале крунисане главе и на стотине званичника и припадника краљевских породица из Европе и света, смена на трону Данске одржаће се са много мање помпе и у кругу породице. 

И то баш најуже. Поготово откако је краљица одузела принчевске титуле деци свог млађег сина. Принц Јоаким ће присуствовати крунисању брата, али не и његова супруга и четворо деце.

Сама церемонија одржаће се у замку Кристијансборг, на седници Државног савета, којој ће присуствовати и премијерка Мете Фредериксен и нови престолонаследник, принц Кристијан, који је однедавно постао члан савета, откако је пунолетан. Он ће бити сведок чина абдикације своје баке. Претходно ће краљица и њен син Фредерик са супругом Мери у одвојеним краљевским кочијама доћи из свог дома у замку Амалијенборг.

Нови краљ, 55-годишњи Фредерик X и краљица Мери поздравиће окупљене грађане традиционално са балкона палате Кристијансборг, истог оног са којег је то учинила и 31-годишња Маргрете пре тачно 52 године, носећи црнину за преминулим оцем, краљем Фредериком IX.

Сутрадан, у понедељак, тим поводом биће одржана и свечана седници парламента, којој ће присуствовати и остали чланови краљевске породице, принц Јоаким, те Маргретине млађе сестре, принцеза Бенедикте и грчка краљица Ана Марија. 

Најужем породичном скупу придружиће се и старија сестра краљице Мери, Џејн Стивенс која живи и ради као апотекарка у њиховој родној Тасманији.

Мерин отац, због лошег здравственог стања, које му не дозвољава дужа путовања, неће бити у могућности да дође у Копенхаген и буде поред ћерке када она уђе у историју као прва краљица са тла Аустралије.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво