Од аустралијске рекламе до данског трона – познато и непознато о Мери, новој данској краљици

Данска ће сутра добити новог монарха, када престолонаследник Фредерик преузме краљевско жезло од мајке, краљице Маргрете. Његова супруга Мери, Тасманијка шкотског порекла, постаће прва краљица у историји са тла Аустралије. Откривамо вам неке занимљиве, а мање познате детаље из њеног живота. 

Иако се и аустралијског и британског држављанства одрекла када се удала за данског престолонаследника и добила данско, у земљи кенгура расте узбуђење. Мери Доналдсон ће у недељу ући у историју као прва Аустралијанка на трону једне државе. 

Због чињенице да је шкотског порекла, што се дало приметити и на венчању пре 19 година, када ју је до олтара довео отац, одевен у килт, својатају је и тамо. Неки британски медији већ је представљају као нову краљицу Шкота.

Танана, децентна и отмена, благог осмеха, тамнокоса лепа Аустралијанка мамила је погледе и пре него што је постала принцеза. Приметили су то и ловци на таленте, па је још 1998, две године пре него што је упознала будућег супруга, снимила рекламу за железничку компанију Аустралије. 

Мери Елизабет Доналдсон је рођена као четврто дете професора математике и секретарице на Универзитету у Тасманији, а рану младост је углавном провела у предграђу идиличног назива Песковита увала, на том аустралијском острву. Била је спортски и музички тип, играла кошарку и хокеј на трави, свирала клавир, флауту и кларинет, учила француски. Завршила је трговину и право на тасманијском универзитету, а после су је послови, углавном рачуноводствени и менаџерски у рекламној индустрији, које је обављала за разне компаније, одвели у Мелбурн, па у Сиднеј. 

Њена љубавна прича једна је од неколико краљевских љубавних сторија којима је кумовала Олимпијада. 

Данског престолонаследника Фредерика упознала је у бару Слип Ин у Сиднеју, непосредно након церемоније отварања Олимпијских игара 2000. Није имала појма ко је он. 

А Фредерик је био у правом краљевском друштву. Осим његовог млађег брата Јоакима, ту су били шпански престолонаследник и сада краљ Фелипе, његов брат од ујака принц Николаос од Грчке и Данске, те норвешка принцеза Марта Луиз. 

И Фредерик и Николаос важили су за бонвиване, љубитеље журки и провода. 

Мери је изашла у паб са својим цимером, чија је сестра, стицајем околности познавала Фелипеа и почело је заједничко дружење. 

А онда је женско друштво заподенуло причу о томе да ли су згоднији мушкарци са маљавим или са ћосавим грудима и Фредерик, Јоаким и Николаос су се понудили да буду заморчићи.

Између Фреда и Мери одмах се развила одређена блискост, иако она тврди да није била љубав на први поглед. Али Фред је добио број телефона и позвао је већ сутрадан. 

Остатак је већ историја која ће своју круну буквално добити сутра, када 52-годишња Мери седне на дански престо уз свог супруга Фредерика X.

Њихово краљевско венчање 14. маја 2004. у катедрали у Копенхагену било је прави спектакл, а многима је остало упамћено и по томе што је срећни принц готово све време лио сузе радоснице, док је његова изабраница свечану церемонију издржала попут праве принцезе, достојанствено и грациозно.

У каснијим интервјуима признала је колико јој је било тешко у почетку. Осећала се помало усамљено, у потпуно другачијој средини и култури од оне у којој је одрасла, у земљи чији је тежак језик морала да савлада, у улози у којој не само да никада до тада није била, него није ни сањала да ће икада бити.

Фредерик и Мери имају четворо деце: 18-годишњег Кристијана, који ће сутра званично добити титулу престолонаследника, 16-годишњу Изабелу и 13-годишње близанце Винсента и Јозефину.  

Мери је оличење модерне принцезе. Осим улоге супруге и мајке, активна је у хуманитарним активностима и има своју фондацију која помаже у решавању социјалних проблема, насиља у породици или отуђености.

Од сутра ће и званично бити - краљица Мери. 

Ко се томе надао, када се, само неколико дана након крунисања данске краљице Маргрете, у далекој Аустралији, у породици професора математике, родила једна девојчица. 

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара