Читај ми!

Данска краљица Маргрете II одлуку о абдикацији објавила у новогодишњем обраћању

У свом традиционалном говору у новогодишњој ноћи краљица Данске, Маргрете II, потпуно неочекивано је најавила абдикацију у корист свог најстаријег сина Фредерика.

У свом новогодишњем говору из палате Амалијенборг у Копенхагену, краљица Маргрета је навела да се управо 14. јануара навршава  52 године од када је преузела престо од свог оца, краља Фридрика Деветог. 

Маргрете, најстарије дете бившег данског монарха, краља Фредерика Деветог и краљице Ингрид, једина је актуелна краљица на свету, а у јулу је постала монарх Данске са најдужим стажом.

Као разлог зашто је „Дошло време да се одговорност препусти следећој генерацији“, данска краљица је навела операцију леђа којој је била подвргнута у фебруару.

„Време неумитно тече, а болести сустижу. Више се не сналазим као раније“, рекла је краљица.

Одлука Маргрете II потврђена је и у саопштењу за јавност из кабинета премијера.

„Њено Величанство краљица Маргрета II одлучила је да се одрекне престола. Абдикација ће бити обављена 14. јануара 2024. године, на 52. годишњицу краљичиног ступања на трон", наводи се у саопштењу, и додаје да ће престолонаследник Фредерик истом приликом преузети престо као краљ Фредерик Десети.

Јеспер Стајнмец, дописник ТВ 2 Данске, у изјави за Скај њуз је рекао да је ова краљичина најава повлачења била потпуно изненађење.

„Није било назнака да ће она то објавити, тако да је нација у шоку.“

Краљица јесте имала тешку операцију леђа, али се добро опоравила, додаје Стајнмец, ипак, као што је рекла, када имаш 83 године, не можеш да радиш исто као када си био млађи.

„Тако да мислим да је управо открила да је прави тренутак – то је и рекла у свом новогодишњем говору – да је дошло време да преда палицу свом најстаријем сину.”

Није било предвиђено да Маргрете постане монарх јер су само мушки потомци њене куће Глуксбург могли да наследе трон. Тако је предвиђао Закон из 1850. године. Претпостављало се да ће њен стриц, Кнуд од Данске, наследити престо. Но, популарност њених родитеља и њихових ћерки допринела је да дође до промене Устава, којом је омогућено да и жена наследи дански престо.

Студирала је праисторијску археологију, политикологију и економију на престижним универзитетима у иностранству. Краљица Маргрете говори неколико језика и изврсна је сликарка и преводитељка. Што се тиче превођења, сматра се да је превела један део Господара прстенова и направила илустрације под псеудонимом.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара