Читај ми!

Адвокати принца Харија тврде да је британски таблоид посејао „раздор“ између њега и брата

Адвокати принца Харија оптужили су један британски таблоид да је посејао „семе раздора“ између њега и старијег брата, принца Вилијама, пошто се он није појавио као сведок по тужби коју је поднео Високом суду у Лондону против Мирор груп њузпејпера.

Хари, млађи син краља Чарлса, један је од више од сто познатих личности које туже Мирор груп њузпејперс (Mirror Group Newspapers, MGN), издавача Дејли мирора, Сандеј мирора и Сандеј пипла, због наводног хаковања телефона и предузимања других незаконитих радњи између 1991. и 2011. године.

Принц ће се у уторак као сведок суочити са сатима испитивања и тако постати први високи члан британске краљевске породице који ће сведочити на суду у последњих 130 година, пошто се у понедељак ујутру није појавио као што се очекивало – што су адвокати МГН-а окарактерисали као „апсолутно нечувено“.

Суђење је почело прошлог месеца, пошто су адвокати који заступају принца Харија и још три подносиоца захтева покушали да докажу да је незаконито прикупљање информација спроведено уз знање и одобрење надлежних уредника и руководилаца.

Харијеви наводи су тема суђења ове недеље, а његов адвокат Дејвид Шерборн је у понедељак оптужио МГН да је пре 20 година изазвао „неповерење“ између њега и његовог брата, престолонаследника Вилијама.

Адвокат је рекао да је неслагање Харија и Вилијама око тога како да поступају са бившим батлером њихове покојне мајке принцезе Дајане било предмет чланка из 2003. године, који је садржао назнаке да се до „приче“ дошло незаконитом прикупљањем информација.

Нагласио је да је чланак показао како је „семе раздора између ова два брата почело да се сеје.“

„Понекад браћа могу да се не слажу, али када се то објави на овај начин и када се њихова унутрашња осећања открију на овакав начин, поверење почиње да се нарушава“, рекао је Шерборн.

Односи између браће су се значајно погоршали последњих година, посебно откако су Хари и његова супруга Меган напустили краљевске дужности и преселили се у Сједињене Државе. Хари је у својим недавним мемоарима описао како га је Вилијам оборио на под током свађе око Меган 2019. године.

Хакована и принцеза Дајана 

Излажући Харијев случај, Шерборн је рекао да се око две и по хиљаде чланака појавило о његовом приватном животу у насловима листова које издаје МГН током периода који се наводи у тужби, још од времена када је био дечак до смрти његове мајке 1997. године, преко војне обуке и касније.

„Ништа није било свето или забрањено, и није било заштите од ових незаконитих метода прикупљања информација“, рекао је Шерборн.

Такође је указивао и на то да је Дајанин телефон хакован, позивајући се на руком писана писма која је послала познатом ТВ водитељу, Мајклу Баримору, у којима су детаљно описани тајни састанци између њих након што је он јавно открио да је геј.

У једном писму, послатом месецима пре њене смрти, рекла је да је ужаснута што је Дејли мирор позвао њену канцеларију да пита за састанке.

„Очигледно је Дејли мирор слушао поруке њене говорне поште“, рекао је Шерборн.

Краљевски службеници у фокусу истраге

Заступници МГН-а, компаније која је сада у власништву Reach-а (RCH.L), извинили су се на почетку суђења за један прекршај Сандеј пипла који је незаконито прибавио информације о Харију, и прихватили су да у том случају принц има право на одштету.

Издавач је раније признао да су у појединим текстовима објављене информације до којих се дошло хаковањем телефона и да су исплатили више од 600 одштетних захтева вредних сто милиона фунти (120 милиона долара).

Али су одбацили све друге Харијеве оптужбе, рекавши да принц нема доказа за своје тврдње. Бакингемска палата ће вероватно бити поменута током Харијевог унакрсног испитивања, а МГН тврди да су неке информације стигле од краљевских службеника.

Овонедељно појављивање ће бити други пут ове године да се Хари налази пред судом, након што се придружио певачу Елтону Џону и другима на саслушањима у марту због њихове тужбе против издавача таблоида Дејли мејла и Сандеј мејла.

Хари, пети у реду за трон, укључен је у неколико правних битака са британском штампом, укључујући сличан случај хаковања телефона против британског издања новина у власништву Руперта Мардока.

Принц је такође оптужио своју породицу и њихове сараднике у својим мемоарима и Нетфликсовом документарцу да су били у дослуху са таблоидима. Палата није коментарисала ове оптужбе.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво