Преминуо филмски монтажер и редитељ Михаило Илић Илке

Филмски монтажер, редитељ, продуцент и филмолог, Михаило Илић Илке, преминуо је 4. априла у Београду у 84. години.

Михаило Илић рођен је 28. марта 1939. године у Бијелом Пољу, где је завршио гимназију, одакле се сели у Београд на студије електротехнике.

По доласку у Београд постаје члан Кино клуба Београд у коме ће се упознати са основама филма и са многобројним, касније истакнутим фигурама српског и југословенског филма.

Радиће као асистент режије на неколико филмова, али монтажа је оно у чему ће оставити највећи траг.

Од преко 40 наслова, у које спадају и краткометражни, дугометражни, као и телевизијски филмови, најпознатија остварења која ће Илић монтирати су Делије (1968) и Бурдуш (1970) у режији Миће Поповића, Зазидани (1969) Кокана Ракоњца и Мајстор и Маргарита (1972) Александра Саше Петровића.

Играни филм Природна граница (1970) у режији Михаила Илића, а по сценарију Миће Поповића, бива забрањен и завршава у бункеру.

Бавио се и експерименталним филмом, а у тој области је покренуо и своју продукцију у којој су многи млади редитељи добили прву прилику да реализују свој филм.

Поред практичног рада, Михаило Илић се бавио и филмском теоријом и на том пољу иза себе оставио монументалну студију широког замаха "Serbian Cutting“ (ФЦС, 2007), која се бави пре свега специфичном монтажом у српском филму, али и питањем ритма, језика и естетике филма.

На управо завршеном, јубиларном 70. Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма, одбор Мартовског фестивала је Михаилу Илићу доделио награду за животно дело.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво