Читај ми!

Сава Чвек: Шта бих ја могао да урадим да побољшам нешто

Био је на постдипломским студијама на Харварду са Билом Гејтсом, сарађивао са Стивом Џобсом, један је од најзначајнијих индустријских дизајнера у Америци. Сава Чвек је оснивач и председник једне од водећих компанија за дизајн и инжењеринг са седиштем у Бостону, стални је члан Светског економског Форума.

Сава Чвек је из Бостона стигао у Београд да би одржао предавање на конференцији Смартарт у Српској академији наука и уметности. Уз Јутарњу кафу открио је због чега га је Тајм магазин 1986. прогласио за човека године, али и како је савете за успешну каријеру сакупио у књизи животних мудрости.

Како почињу јутра у Бостону?

– Београд је за мене увек део културе и део извора идеја и састанка са другарима и са пријатељима из струке. Ма како да то изгледа, између Бостона и Београда не правим неку разлику.

Конференција Смартарт посвећена је односу уметности, индустрије и науке. О чему је говорило ваше предавање?

– Тема коју сам ја изабрао и која је страшно интересантна у Америци, је поглед на производе који су доживели страховит успон на тржишту. И онда је питање, шта је довело до тога, да ти производи буду толико успешни.

У Вашем раду помињете Стива Џобса и његова искуства, са којим сте сарађивали. Како је изгледао тај контакт, у чему је тајна његовом успеха?

– Био сам у контакту са Стив Џобсом,то су велике ствари. Кад направите један контакт и причате, у самом почетку, млади сте и не значи вам ништа. Тек много година касније, када сам се припремао за конференцију и када сам хтео да причам о Стив Џобсу, вратио сам се назад, да погледам писма која сам му писао. Онда схватите да разговарате са врло мудрим и врло паметним људима.

Магистрирали сте на Харварду и тамо сте на првој години били са чувеним Бил Гејтсом, какве су успомене?

– Када вас неко пита ко је био у вашој генерацији, наравно, ја кажем Бил Гејтс. Они мисле да смо он и ја били другари и да смо заједно ишли на кафу, што није истина. Бил Гејтс је остао на Харварду само неколико месеци. Пол Алан је дошао и они су већ направили компанију, и убедио га да је оношто раде толико ново, и да ће на Харварду да губи време.

Предмети које сте дизајнирали налазе се у чувеним америчким компанијама, студијима и конгресним салама. Шта је приоритет када осмишљавате неки предмет, колико је битна употребна вредност, колико сама лепота или дизајн предмета?

– Ваши радови су као ваша деца. Оно што гледате, то је задњи пројекат.

Која су вам признања била најважнија?

– Награде су једно дивно признање и потврда за рад који изводите. У почетку за пројекте за које се борите и које добијете, а један од најзначајнијих, у самом почетку каријере била ми је награда коју сам добио од удружења архитеката.

Поред дизајна, Сава Чвек и пише. Вредне мисли, реченице и цитате, за које сматра да могу да помогну младима и другима у животу сакупио је у књигу Вредност мудрости. Његов животни мото гласи:

– Изађи, отвори врата, изађи на улицу, погледај на четири стране и само се питај: „Шта бих ја могао да урадим да побољшам нешто?“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво