Још четири престоничка ресторана добила препоруку од Мишленових инспектора

Београд постаје све значајније место на европској гастрономској мапи. Од ове године, на листи које препоручује светски познати Мишлен су четири нова, па их је сада укупно двадесет два. Како се очекује, Мишленови инспектори ће ускоро заћи дубље у Србију јер има много ресторана ван Београда који заслужују да се нађу на листи.

Мишленовом препоруком се од ове године окитио и култни београдски ресторан, стециште интелектуалне елите града већ деценијама – „Клуб књижевника“.

Ту је главни кувар Београђанин који је знање стицао свуда по свету. Каже, највише је научио у Дубаију, где је готово три године радио код Пјера Гањеа, који диктира модне токове у кувању.

„Дефинитивно ми је драго да смо део тога. С друге стране, заиста је на крају дана небитно, више је битно да ми свих ових претходних година радимо оно што волимо да радимо и што нас испуњава да издржимо у нашој мисији и визији. А све што дође као награда је добродошло“, каже Бранко Кисић, главни кувар у „Клубу књижевника“.

Шефови кухиња у најпрестижнијим ресторанима у граду су углавном млади људи од тридесетак година. Тих година је и шеф кухиње у ресторану SkyLounge у хотелу „Хилтон“ који је већ другу годину на Мишленовој листи.

„То је показатељ да смо ми одржали квалитет кроз ову напорну годину рада, а надам се да ће и ова наредна бити још напорнија, да ћемо што више гостију који дођу у наш ресторан задовољити са њиховим укусима које им ми дочаравамо“, наводи шеф кухиње Никола Јекић.

Популарност светских кувара као што су Гордон Ремзи, Џејми Оливер или Рудолф ван Вин, близу је оне коју имају Бијонсе, Бред Пит или Мајли Саирус, или некада „Битлси“ и „Стонси“.

„Обично кад год да одемо у неко друштво, кад се чује да је неко кувар, ту буде брдо неких питања, било од домаћица, било од колега, било од пријатеља, ласка нам, не могу да кажем да не ласка. Радују нас Мишленове препоруке, али прижељкујемо звездице.“

„Ја се надам првенствено да ћемо ми још проширити број ресторана који су препоручени од стране Мишлена, а за звездице ћемо сигурно сачекати једно пар година. То је неки шаблон, на основу неке статистике коју сам ја пратио. Треба да се направи одређени број Мишленових ресторана, па да онда крену да улазе у мало детаљније ствари“, напомиње Александар Василијевић, председник УО ХОРЕКА, Удружења хотелијера и угоститеља.

Колико су за туризам једне земље важне препоруке, најбоље илиструје чињеница да многи туристи када први пут оду у неку земљу, обилазе оно што је Унеско ставио под своју заштиту, а једу тамо где им је препоручио Мишлен.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво