Читај ми!

Венеција остаје на листи Унескове светске баштине

Венеција неће бити уврштена на такозвану црну листу угрожених места светске баштине. То је одлука донета на 45. састанку Унесковог комитета за светску баштину који је организован у Ријаду, у Саудијској Арабији. Одлука је обрадовала челнике Венеције, италијанску владу и министра културе Ђенара Санђулијана који је рекао да ће се свакако континуирано радити на очувању тог града.

На дневном реду 45. састанка Унесковог комитета за светску баштину је било испитивање „препоруке“ коју су објавили стручњаци међународне организације, а којим су предложили да се Венеција уврсти на листу угрожених локација, оцењујући мере које се предузимају у борби против погоршања еколошке и економске ситуације неадекватним и без резултата. Ипак, без иједног гласа против донета је одлука да до тога ипак не дође.

За градоначелника Венеције, Луиђија Бруњара „то је показатељ да су препознати напори које улажемо да заштитимо Венецију и да је предлог да се она уврсте на црну листу био више политички, а не технички“.

Министар културе Ђенаро Санђулијано подвлачи да би то био „неоправдан маневар који је чисто политички и лишен упоришта у објективним подацима“, те да је последњих месеци „Општина усвојила храбре мере управљања масовним туризмом и да гарантује заштиту изванредног културног наслеђа града“.

Санђулијано наводи и значајан напредак постигнут последњих година не би ли се град заштитио од претњи које доносе климатске промене као и масовни туризам, попут Мозеа, те увођења улазница за улазак у град.

Председник региона Венето, Лука Заја, истиче да је Венеција безбедна те да ће наставити да буде место светске баштине.

„Венеција је место светске баштине, одувек је била, и сви заједно ћемо се трудити да сачувамо будућност Серенисиме. Нема више сумњи у вези са сертификацијом Унеска. Ово је важна победа за град Венецију и за цео Венето“, поручио је Заја.

У међувремену су се у граду појавили натписи на којима стоји упозорење за грађане и туристе да се чувају галебова. На корпама за ђубре су се појавиле налепнице које упозоравају на ризик који је све чешћи од напада ових птица те позивају људе да им не остављају храну на земљи.

То се нарочито односи на туристе који без обзира на многе досадашње кампање и даље једу на улицама града хранећи птице и прљајући околину.

Галебови су у Венецији постали агресивни те се без страха залећу на пролазнике и краду им сендвиче из руку. На налепницама које су на италијанском и енглеском се може прочитати да се не прилази овим птицама као и да се не хране.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара