Читај ми!

Венеција отвара врата туристима уз карту од пет евра

Од наредне године, туристи који желе у Венецију, мораће да плате дневну улазницу по цени од пет евра. Власти Венеције регулисале су одлуку о накнади за улазак у један од најпосећенијих италијанских градова и околним мањим острвима Лагуне.

Након вишегодишње полемике, град је одлучио да уведе улазницу за посету Венецији, како би се успорио прилив туриста у одређеним периодима године. То ће, како верују градске власти, помоћи да становници имају мирнији и квалитетнији живот.

„Након што смо се консултовали са грађанима те одржали састанке са разним категоријама оних који раде и живе у Венецији, градско веће се спрема да одобри допринос за приступ граду уз обавезну резервацију уласка. Градско веће одобрило је коначан амандман којим се предвиђа плаћање дневне улазнице у град и са тим би требало да се започне већ 2024.

То ће дакле бити прилика за тестирање овог система не би ли видели како заиста функционише у пракси, и не би ли га побољшали те проширили на дуже периоде и евентуално на целу годину. „Наш циљ је да објаснимо људима да постоје одређени дани у којима заиста није препоручљиво посетити Венецију која остаје отворена за све но потребно је омогућити бољи квалитет живота становницима а туристима посету која може да им пружи веће емоције“, рекао је Симоне Вентурини, саветник за туризам Венеције.

У пракси то значи да ће од плаћања улазнице бити изузети сви који живе и раде у Венецији, а карту ће морати да плате особе старије од 14 година које желе да посете град на само један дан. Особе које бораве у смештајним објектима на територији општине Венеција, они који живе у региону Венето, студирају, особе које су ту на лечењу или учествују у спортским дешавањима, као и супружници и рођаци људи који живе у Венецији, карту неће плаћати. Неки од њих, као становници региона, ипак ће морати да резервишу улазницу на одређеном порталу који је у припреми.

Циљ благог ограничења посете Венецији, јесте обесхрабривање дневног туризма, нарочито у време такозваних празничних дана и летњих и пролећних викенда. Тестирање примене нове одуке ће бити започето у пролеће идуће године у трајању од 30 дана.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво