Читај ми!

УНЕСКО прети да Венецију стави на „црну листу“ угрожених локалитета

Венеција, која је 1987. године проглашена светском културном баштином, ризикује да ускоро буде стављена на листу угрожених локалитета. Експерти Унеска при Уједињеним нацијама пред састанак 21 земље чланице комитета за светску баштину скрећу пажњу на велики ризик за Венецију.

Светски експерти забринути су за будућност Серенисиме из три основна разлога – масовни туризам, подизање нивоа мора и друге климатске промене, те доласка великих бродова. Уз то додају и дивљи урбанистички развој без претходне детаљне студије.

Француски часопис Ле Фигаро, као и италијанска Република, објавили су документ Унескоа у коме се експерти баве овим проблемом, као и чињеницом да може доћи до неповратне штете по Венецију уколико се нешто одмах не предузме.

Већ 2021. године експерти Унескоа су предложили да се град у лагуни прогласи угроженим тако да је влада забранила улазак великих крузера у канал Гранде и канал Ђудека. Но Унеско сматра да то није довољно, мада признају да је Италија урадула добар посао са Мозеом. Потребно је да на бољи начин заштити лагуну.

„Свакако можемо да урадимо више него раније, на пример да за туристе који долазе у наш град у једнодневну посету без ноћења, да организујемо долазак у град“, наводи Клаудио Скарпа, председник "Federalberghi Venezia".

Унеско тражи од Италије да докаже да је предузела важне мере, да је Мозе потпуно оперативан те да постоји дугорочни план очувања града да не би дошло до промена које више неће моћи да се санирају и због којих би Венеција изгубила своју историјску аутентичност.

Андреа Сегре, режисер филма Welcome Venice који је добио и награду на Берлинском фестивалу, бори се за очување свог града од масовног туризма и чињенице да су се станови масовно издају туристима преко Ер-би-енд-бија.

„Треба бити храбар за дубоке структурне промене, какве наше удружење 'Alta tensione abitativa' предлаже месецима, а за које Градско веће и даље не жели да чује. Ускоро ступа на снагу нацрт закона који смо предложили Парламенту. Онда ћемо покушати да спроведемо промене јер Град и даље нема храбрости да се њима позабави“, наглашава Андреа Сегре.

Мада за сада Унеско не предвиђа да уклони Венецију са листе светске културне баштине на којој се налази 900 локалитета, сматрају да влада треба што пре да реагује. На листи угрожених је већ 55 места, а већина се налази у земљама погођеним ратом или недостатком ресурса попут Авганистана, Ирака, Либије, Либана и Украјине.

Комитет који ће одлучити хоће ли Венеција заиста да буде на овој негативној листи што би, како пише француски Ле Фигаро, било понижавајуће за Италију, састаје се у Ријаду у Саудијској Арабији од 10. до 25. септембра.

Из општине Венеција су изјавили да ће с пажњом прочитати све предлоге и разговарати са владом која је у директној комуникацији са Унеском.

Истовремено је већ неколико пута одложено увођење накнаде за улазак у сам град. Овог пута за 2024. годину.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво