Читај ми!

Три архитектонске лепотице модерног Абу Дабија

Завирили смо у унутрашњост три велелепне грађевине модерног Абу Дабија, саграђене у последњих деценију или две: председничку палату Каср ал Ватан, Заједову велику џамију и музеј Лувр Абу Даби.

Престоница Уједињених Арапских Емирата мами својом оријенталном магијом.

Иако мање познат, насељен и извикан од мегапопуларног Дубаија, Абу Даби се све више пење на листи светских туристичких "must see" дестинација. У мору архитектонских бисера који красе овај град и још много њих који су тренутно у изградњи и тек ће га красити, издвојили смо три лепотице због којих вреди посетити Абу Даби.

Председничка палата Каср ал Ватан

 Завршена 2017, а за јавност отворена две године касније, Палата нација (Qasr al Watan) је, као што на официјелном сајту и пише, много више од палате. Овај монументални бљештаво бели комплекс од гранита и кречњака, на 380 хиљада квадратних метара, сублимира сву раскош оријенталне архитектуре Арабијског полуострва из претходних столећа, и претаче је у грандиозну модерну грађевину 21. века. 

На неким туристичким порталима убраја се у 20 највећих знаменитости у области културе и уметности у свету, а номинован је и за најзначајнији културни споменик Блиског Истока.

Сама површина здања, које је званично председничка палата, али се у њој не живи и користи се само током официјелних државних посета и самита, износи 55 фудбалских терена. Колико год импресивно деловала споља, њена унутрашњост буквално одузима дах, са мноштвом арабескних елемената и детаља.

Централна купола има 37 метара у пречнику. Главну пленарну салу, ручно опточену листићима 23-каратног злата, у којој се често кроји судбина Емирата и арапског света, краси лустер од 350 хиљада комадића кристала.

У склопу комплекса је и изложба са државним поклонима, сабљама, драгоценостима, уметничким предметима и ордењем, међу којима је изложен и орден Србије.

 

Велика џамија шеика Заједа 

 Ако желите да се осетите као јунак једне од прича "1001 ноћи", не пропустите посету највећој богомољи у земљи, задивљујућој Великој џамији шеика Заједа, чију ћете елегантну белу силуету уочити већ приликом вожње од аеродрома до центра града.

Џамија је посвећена "оцу нације" - шеику Заједу бин Султану ал Нахјану, оснивачу државе и ујединитељу седам арапских емирата, који је умро 2004. године и на чију иницијативу је и саграђена. Потписује је архитекта Јусеф Абделки.

Ово ремек-дело исламске архитектуре, које комбинује достигнућа различитих градитељских школа, започето је још 1996, а завршено 2007. Може да прими чак 50 хиљада верника. Представља дизајн и конструкцију која "уједињује свет", јер употребљени материјали и уметници који су на њој радили потичу из разних крајева: Италије, Марока, Кине, Индије, Турске, Немачке, Грчке, Новог Зеланда… Више од 3000 радника радило је на њој, користећи најквалитетније природне материјале: мермер, камен, злато, полудраго камење, керамику, кристал…

У велелепни верски комплекс, бесплатан за посетиоце, улази се подземним пролазима из оближњег луксузног шопинг центра. Богато и пажљиво декорисана грађевина оријенталног стила у најлепшем смислу те речи, очарава сваког ко у њу крочи. Једноставно не знате на коју страну да се окренете и шта прво да фотографишете: величанствене углачане мермерне подове крупног цветног дезена, непрегледне позлаћене колонаде или колосалне шарене лустере од кристала и полудрагог камења…

Импресионирало ме је колико бројан персонал ради на одржавању целог комплекса. Буквално где год да згазите, неко је већ иза вас специјалним џогерима моментално брисао прашину и додавао гланц подовима који су се пресијавали под сунцем или вештачком расветом.

Чим мало зађете у уређени парк који окружује џамију да бисте је ухватити из бољег угла, пред вама ће се створити електрично голф возило да вас покупи да се не изгубите и одвезе до излаза.

Лувр Абу Даби 

 Лувр Абу Даби је модерна грађевина какву само може да пожели било која светска метропола. Смештен је на Садијат музејском острву, месту које ће тек за коју годину да засија пуним сјајем, када буду завршене велелепне конструкције и осталих музеја који су тренутно у изградњи, а чији су пројектанти добитници најпрестижнијих архитектонских награда: природњачког, поморског, Заједовог националног музеја, Центра извођачких уметности и Гугенхајма Абу Даби, музеја савремене уметности. 

Порекло Лувра Абу Даби датира из 2007. године и резултат је заједничког партнерства у културној размени између Француске и Уједињених Арапских Емирата. 

Тако се у овом здању могу наћи ремек дела светске културне баштине, позајмљена из париског Лувра, Музеја Орсе, Оранжери, и многих других француских галерија и музеја. Агенција 17 најпрестижнијих културних институција Француске координира овим пројектом и пружа своју експертизу. Лувр Абу Даби може користити ово име до 2037. и највећи је француски културни пројекат у иностранству. 

Наравно и емиратски музеј не оклева када треба одрешити кесу и на светским аукцијама пазарити неко од чувених дела старих мајстора или признатих савремених уметника, па је фундус Лувра Абу Даби све богатији.

Откад је отворен 2017, музеј тежи да буде универзална спона између различитих култура, цивилизација и религија и да се фокусира на оно што уједињује човечанство - приче о људској креативности ван времена и простора. 

Сама зграда је ремек-дело за себе и пружа се на 24 хиљаде квадратних метара. Колико год да је импресивна током дана, под ноћном расветом добија и једну додатну димензију. Дело је Жана Нувела, једног од лауреата чувене Прицкерове награде за архитектуру. 

Замишљена је као плутајућа купола кроз коју се зраци сунца помаљају као кроз лишће урмине палме у оази.

Лувр Абу Даби је најпосећенији уметнички музеј арапског света, а годишње прими више од милион посетилаца. Булевар уз море на којем је изграђен добио је име по бившем француском председнику Жаку Шираку, једном од најзаслужнијих за овај пројекат културне сарадње Француске и Уједињених Арапских Емирата. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво