Читај ми!

Ледени дани у Монголији "убили" два милиона животиња

Ова зима била је оштрија у Монголији него уобичајене зиме са температурама до минус 50 степени Целзијусових, што је и за ово подручје екстремно хладно. Пале су и велике количине снега, наводи се у извештају УН.

Ледени дани у Монголији "убили" два милиона животиња Ледени дани у Монголији "убили" два милиона животиња

Како је истакао владин званичник, више од два милиона животиња Монголије угинуло је због веома ниских температура.

Екстремне хладноће и обилне снежне падавине од децембра до фебруара животиње су оставиле без хране.

Монголија је једна од најређе насељених земаља на свету и око једне трећине њене популације, око 3,3 милиона људи је номадско.

Око 2,1 милион грла стоке умрло је од глади и исцрпљености. Монголија је на крају 2023. године имала 64,7 милиона грла стоке, укључујући овце, козе, коње и краве, према званичним статистикама“, рекла је Гантулга Батсаикхан из министарства пољопривреде Монголије.

Екстремно хладно време је познато као "џуд" и обично доводи до смрти огромног броја грла стоке.

Уједињене нације су у свом извештају навеле да климатске промене повећавају учесталост и интензитет екстремно хладног времена. Овим климатским екстремима обухваћено је око 70 одсто територије Монголије.

Овогодишњи климатски екстрем у Монголији почео је летњом сушом која је спречила животиње да изграде количину масних наслага које су им потребне да преживе оштру зиму.

„Зима је почела са јаким снегом, али су температуре ваздуха изненада порасле и снег се отопио“, рекао је сточар Тувшинбајар Биамба. И додао да су онда температуре поново пале, претварајући снег који се топи у лед.

„Тај лед направио је проблем јер је стоци било тешко да дође до хране. Тако су многи сточари морали много новца да издвоје и прехране стоку. Временске промене су ове године јако нагле и непредвидиве“, рекао је сточар Тувшинбајар Биамба.

Надају се топлијем времену

Најсмртоноснији „џуд“ забележен је током зиме 2010​/11. године, када је умрло више од 10 милиона животиња, скоро четвртина сточног фонда Монголије.

Снежне падавине током ове године највеће су од 1975. године.

Влада је обећала да ће помоћи, покренувши кампању за испоруку сточне хране за сточаре у покушају да спречи даље губитке кључних производа попут меса и кашмира, највећих извозних производа у земљи.

"Постаје претешко бити сточар, патимо од суша и поплава лети, до „џуд-а“ током зиме. Сви сточари се моле за топлије време, да се отопи лед, како би наше животиње могле да дођу до траве“, рекао је Тувшинбајар Биамба.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара