Кампања „Цимери из дивљине“, медвед, рис, вук… деле планету са нама, сачувајмо их

Светска организација за заштиту природе покренула је кампању „Цимери из дивљине“ којом жели да повећа свест људи о томе да дивље животиње припадају дивљини. Због несмотреног људског понашања и активности, дивље животиње попут медведа, вука и риса убрзано губе своје природно станиште и све више улазе на територије насељене људима, правећи проблеме и себи и њима.

Животиње су одувек имале исте потребе да се прехране, пронађу одговарајуће станиште и животног партнера. Људи су ти који су својим деловањем нарушили склад између врста.

Ако наставимо да се понашамо тако, велике звери неће имати другог избора него да се уселе у наше домове. То нам се свакако не би свидело.

Кампања „Цимери из дивљине“

Поменута кампања „Цимери из дивљине“ је награђивана кампања која је изворно настала у Мађарској, а због великог успеха и бројних награда које је тамо освојила, регионална канцеларија WWF Аdria је одлучила да je лансира у Хрватској и Србији.

Домаћини смо великим зверима, вуку, медведу, рису... Овом кампањом желимо да укажемо свим грађанима да је важно сачувати стаништa, да животиње остану да живе у својим домовима, а да ми останемо у својим“, рекла је Александра Угарковић из Светске организације за заштиту природе.

Додаје да су медвед, рис и вук заштићене врсте у Србији, јер су људским деловањем дошле на ивицу истребљења. Зато је важно сачувати њихова станишта.

Ове животиње су природни чистачи природе, поред орлова и сокола. Вук, медвед и рис, чисте из природе угинуле животиње, и на тај начин спречавају ширење заразе у природи, која може да се пренесе и на људе“, рекла је Александра Угарковић.

Како сачувати природна станишта дивљих животиња

Светска организација за заштиту природе годинама уназад спроводи пројекте којима покушава да сачува природна станишта дивљих животиња. Апел је да се инфраструктура и ауто-путеви граде, а да не угрожавају нормалан живот ових дивљих животиња. Морамо да водимо рачуна да не дирамо природна станишта животиња, која су обично заштићена подручја, резервати природе и Национални паркови.

Кампања је намењена свима, велики број људи је све одговорнији према природи. У кампањи смо мало иновативнији, ангажовали смо и младе људе да осмисле кампању“, навела је Угарковићева.

Стварамо будућност у којој људи живе у складу са природом

Он поручује да није нужно неопходан сукоб између дивљих звери и човека. Могућ је суживот и има бројних начина како је то могуће. Успели смо да то реализујемо кроз бројне пројекте. Овом кампањом смо желели да направимо мали увод почетком године, јер у октобру лансирамо нови извештај о стању на планети, у коме указујемо колико смо популација врста нажалост изгубили током нашег постојања на планети, од 1970. године, од када се бележе ти подаци. Желимо да оно што имамо и на шта би смо требали да будемо поносни сачувамо“, рекла је Угарковићева.

Истиче, да се у овој години припрема нови пројекат који се тиче суживота дивљих звери, који обухвата једанаест европских земаља.

Медвед, вук и рис мењају своје станиште и померају се у складу са климатским променама, долазе у сусрет са људима. Пројекат ће помоћи људима на Старој планини да се навикну на дивље звери у својој околини, а да нема сукоба“, рекла је Александра Угарковић з Светске организације за заштиту природе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво