Читај ми!

Пси су током припитомљавања променили боју очију, зашто посебно волимо оне са смеђим, топлим погледом

Еволуција је псе обдарила светлијом бојом очију, као што је имају њихови рођаци вукови, али су је они изгубили током припитомљавања, тврде научници с јапанског универзитета Теикуо.

Пси су током припитомљавања променили боју очију, зашто посебно волимо оне са смеђим, топлим погледом Пси су током припитомљавања променили боју очију, зашто посебно волимо оне са смеђим, топлим погледом

Скоро сви штенци паса по доласку на свет имају плаве очи, али током првих 10 недеља живота, око 95 одсто паса промени боју очију. Тим истраживача са Универзитета за студије науке Теико у Јапану прикупио је 22 слике сивих вукова и 81 слику домаћих паса из 35 различитих раса. Открили су да су зенице паса много тамније у поређењу са вуковима, који имају жуте очи.

Боја очију код паса је много тамнија него код вукова. Та топла загасито смеђа или браон боја позитивно утиче на перцепцију људи према псима.Та боја очију псе чини пријатељски расположеним", наведено је у студији која је проучавала псе, која је објављена у часопису Royal Society Open Science.

Истраживачи тврде да се зенице повезују са позитивним емоцијама.

Припитомљавање паса почело је пре 50.000 година. Плаве очи код паса настају због недостатка меланина, пигмента у зеници која чини обојени део ока.

Смеђе очи, које пси најчешће имају, имају смеђи пигмент у предњем и задњем слоју шаренице. Плаве очи имају малу количину меланина, а ДНК паса је кључан за производњу меланина. Наука се интензивно бави овим феноменом.

Интересантно је напоменути да поједини пси имају различиту боју очију.

Многи пси имају смеђе очи, неки плаве очи, а неки комбинацију обе боје. Ова појава, назива се хетерохромија. Хетерохромија се може јавити и код мачака и код људи.

Хетерохромија код паса је најчешћа код раса као што су аустралијски овчари, аустралијски овчари, граничарски шкотски овчари, чиваве, јазавчари, далматинци, доге, шетландски овчари, хаскији и ши-цуи.

Истраживачи су тестирали своју теорију презентирајући људима слике дванаест паса, са тамним и светлим очима.

Задатак људи био је да дају своје мишљење о псима.

„Слике паса с тамним очима остављају утисак пријатељски расположеног пса. Можда више волимо псе с тамним очима зато што су бројнији и навикли смо се на њих“, наводи се у закључку студије јапанских истраживача са универзитета „Теикуо“.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво