Читај ми!

Голфска струја могла би да нестане већ 2025. године

Систем Голфске струје могао би да доживи колапс већ 2025. године, показује нова студија. Нестанак ове кључне океанске струје донео би катастрофалне климатске последице.

Већ је познато да је Голфска струја на свом најслабијем нивоу у последњих 1.600 година, највише због пораста температуре.

Нова анализа процењује временски распон до потпуног колапса струје између 2025. и 2095. године, с тим да ће се то сасвим сигурно десити до 2050. године уколико се не сасеку глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Докази из претходних колапса показују промене температуре од 10 Целзијуса у неколико деценија, мада треба напоменути да се то дешавало током ледених доба.

Неки научници, међутим, наводе да претпоставке о преломној тачки полазе од огромног броја фактора који онемогућавају прецизну и поуздану процену. Ипак, чак и чињеница да се разговара о могућем нестанку Голфске струје је веома забрињавајућа.

Голфска струја носи са собом топлу океанску воду према Северном полу где се хлади и спушта. Уплив нових количина воде од отапања гренландске ледене капе и других извора све више слаби ову кључну струју.

Колапс Голфске струје изазвао би катастрофалне последице широм света.

У великој мери би пореметио кише од којих зависе усеви и милијарде људи у Индији, Јужној Америци и западној Африци. Дошло би до повећаног броја олуја и пада температура у Европи и подизања нивоа мора на источној обали Северне Америке. Такође би додатно довело у опасност опстанак Амазоније и антарктичке ледене плоче.

Мислим да треба да будемо веома забринути. То би била веома велика промена. Голфска струја није прекидана већ 12.000 година“, навео је проф Петер Дитлевсен са Универзитета у Копенхагену.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво