Читај ми!

Како би изгледао свет без пијаће воде

У Силосима на Дорћолу, Светска фондација за природу „Адрија“ (WWF Adria), футуристичком изложбом и специјалним перформансом покушала је да покаже како би изгледао свет без пијаће воде – „Ни један одсто пијаће воде за 100 одсто живота на планети“. Изложба је резултат дугогодишњег рада „Адрије“ на обнови и заштити водотока, шума и биодиверзитета у региону.

Вода је један од кључних природних ресурса о коме данас човечанство недовољно брине. Проценује се да до 2050. године пет милијарди људи неће имати приступ здравој води за пиће.

„Вода се већ сада сматра нафтом 21. века, а оно што је за нашу регију страшно важно рећи је да ми видимо пропадање квалитета питке воде и све већи ступањ загађења, поготово река и слатководних сустава“, наглашава Натапа Клаус, регионална директорка Светске фондације за пророду „Адрија“.

„Глобално ми већ живимо кризу водних добара, али оно што се мање зна јесте да је и Србија у том проблему. По нашим подацима више од милион људи повремено или стално нема приступ чистој пијаћој води. Та ситуација ће се само погоршавати како се буде погоршао проблем са климатским променама. Негде смо се навикли да је вода роба и све више се вода купује у маркетима а не тече са чесме“, наводи Жаклина Живковић, из Иницијативе „Право на воду”.

Према подацима Светске фондације за природу (WWF) популације слатководних врста у последњих пола века смањене су за 83 одсто.

„Живи свет у рекама је врло непосредно угрожен. Ми понекад врло себично говоримо како ће човек без воде, а требало би да обратимо пажњу и на све друге јер ово мање од један посто, односи се на читаву планету, на сав живи свет на планети. Тако да аутоматски то загађење које долази из отпадних вода које се уливају у реке, из смећа које бацамо у реке, укључујући мини хидроелектране којима преграђујемо речне токове утиче и на загађење и на уништавање екосистема“, наводи Александра Угарковић из Светске фондације за природу Србија. 

Изложбом и перформансом приказане су ситуације у свакодневном животу у којима подразумевамо да имамо довољно пијаће воде – али је заправо имамо све мање.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво