Читај ми!

Пред Србијом је велики задатак да испуни захтеве Зелене агенде

Циљ Зелене агенде за Западни Балкан је да се смањи загађење уз мању зависност од фосилних горива, веће коришћење обновљиве енергије и боље управљање отпадом. За чистију Србију из Брисела је већ стигло пола милијарде евра, а у Влади кажу да су спремни да испуне задатке европске агенде како би се стање поправило.

Уместо у контејнер, одећу коју више не желите вратите продавцу и уместо отпада и загађивача она ће постати нови модни комад.

Редизајн текстилног отпада зато што је разним истраживања утврђено да је 98 посто отпада са депоније, пре него што се помеша са комуналним отпадом, поново употребљиво“, напомиње Ана Трошић Трајковић, модна дизајнерка.

Пластичне кесе у већем делу света већ су прошлост. Замениле су их сличне биоразградиве.

Кесе које се тренутно налазе на тржишту нису биоразградиве, иако се тако називају. Оне се распадају на микропластику, а поента је да добијемо кесу која је у потпуности биоразградива, и да ако се случајно нађе у природи, она неће остати ту петсто година него максимално годину дана“, каже др Весна Теофиловић са Технолошког факултета у Новом Саду.

Пред Србијом је велики задатак: да примени све европске стандарде од квалитета ваздуха, управљања отпадом и отпадним водама и борба против климатских промена. У ресорном министарству, кажу, припремају за то стратегију.

То су декарбонизација, циркуларна економија, смањење загађења са фокусом на квалитет ваздуха, заштита биодиверзитета и екосистема, и на крају одржив развој пољопривреде. Са донаторима и партнерима опредељено је више од 16 милиона евра за зелену трансформацију у Србији, а заједно смо мобилисали преко сто милиона евра инвестиција, приватног и јавног сектора“, наводи Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине.

За чистију Србију новац даје и Европска унија. До сада – више од 500.000.000 евра како бисмо заштитили животну средину.

„Изграђено је десет центара за прераду отпадних вода и 28 станица за оперативну контролу. Двадесет шест возила за прикупљање отпада примери су на којима смо заједно радили. Зелена агенда је апсолутни приоритет Европске уније, јер желимо да до 2050. године постанемо први климатски неутралан континент“, наглашава Емануеле Жиофре, шеф делегације ЕУ у Србији.

На потезу су локалне самоуправе. Јавно су позване да у свим установама котларнице на угаљ, лож-уље или мазут замене онима које мање загађују животну средину.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво