Читај ми!

Свет ће до 2027. године искусити повећање просечне температуре за један и по степен

Просечна глобална температура ће током једне од наредних пет година највероватније за један и по степен Целзијуса бити виша од просека, наводе из Светске метеоролошке организације.

То, међутим, не значи да ће свет прећи дугорочни праг повећања просечне температуре за 1,5 степени Целзијуса изнад прединдустријског нивоа, али може да пружи добар увид у то какве нас временске прилике очекују када се то повећање деси.

Са шансом од 66 одсто да ће температура привремено премашити један и по степен у односу на 30-годишњи просек, „то ће бити први пут у историји да су модели показали да је тако драстично повећање вероватно да се деси“, наводи Адам Скајф, вођа одељења за дугорочне прогнозе у британској Метеоролошкој служби, који је радио на новом извештају СМО.

Прошле године, модели су давали подједнаке шансе да дође до премашивања, као и да не дође.

Чак и привремено годишње повећање од једног и по степена је индикатор да ће се човечанство све чешће сусретати са таквим врелим годинама, а да ће све ређе у будућности имати године испод зацртаног прага.

То такође показује да човек није направио довољан напредак у смањивању емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Делимичну одговорност за краткорочно повећање температуре сноси и Ел Нињо, метеоролошки феномен изнад Пацифика који ће почети наредних месеци. Током њега, топлије воде тропском дела Тихог океана додатно ће грејати атмосферу изнад њих и допринети повећању температуре.

„Ел Нињо у комбинацији за људски изазваним последицама климатских промене ће погурати глобалне температуре у правцу који још нисмо искусили“, истакао је генерални секретар СМО Петери Талас.

Стручњаке посебно брине ранији долазак „Ел Ниња”, јер ће природни феномен највероватније донети топлије време Северној Америци и сушу Јужној Америци, а Амазонија ће бити посебно погођена, због чега се страхује од великих пожара.

У извештају СМО се такође тврди, са вероватноћом од 98 одсто, да ће једна од наредних пет година бити најтоплија од када се бележе мерења.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво