Врабац је птица која прати човека, ипак - џивџана је све мање

Да ли загађење тера и врапце, некадашње симболе Београда, из града? Питали смо стручњаке зашто их све ређе виђамо на прозорима, а грађане када су последњи пут видели врапца.

Цврки, Срба, Гочко, можда вам ова имена ништа не значе. У личној карти би писало - становник Београда, градски летач, први комшија. Ако кажемо - покућар, џивџан, врабац, одмах ћете га препознати.

Вероватно је на гранама научио о многим тајнама Београђана. Стидљиво их чува. Није весник пролећа, а на питање о томе - да ли су ових дана видели врапца, Београђани одговарају да стичу утисак да их је све мање, и да чешће виђају голубове.

Према подацима из 2017. године у Србији их има око пет милиона, лети до десет милиона. Али није то велики број за врапце колико се нама чини, према речима орнитолози.

Има их све мање. Како песма каже, све је пошло наопачке за врапце и мачке.

„Претпоставља се да је у питању нестанак одговарајућег станишта. Градови су све више бетонирани, асфалтирани, нестају зелене површине, самим ти нестаје и извор хране за њих. Начин на који уређујемо наше паркове такође не погодује врапцима. Не пратимо спратовност екосистема, дакле, саде се висока дрвећа а врапцима недостају нижа, неко жбуње, где би они могли да се окупљају и штите од грабљивица. рађена су истраживања да врапцима смета светлосно загађене, бука, загађење ваздуха", рекао је Урош Стојиљковић из Друштва за заштиту и проучавање птица.

Обично га потцењујемо, као малу, сиву птицу, скоро неприметну. Колико је врабац важан у природи потврдили су догађаји из 1958. године у Кини. Врабац се нашао међу четири штеточине, уз пацова, муву и комарца, па је готово истребљен.

Годину дана касније дошло је до такве еколошке неравнотеже која је поспешила велику глад. Због тога је Кина увезла 250 хиљада врабаца. У Србији су заштићена врста.

„Врапци су једна природна служба за уклањање некаквих инсеката. Кад су они нестали направљен је тај дисбаланс. Приноси у пољопривреди су били десетковани управо због скока разних инсеката, лаврви и тако даље", додао је Стојиљковић.

Стручњаци кажу да је врабац птица која прати човека. Сакрива се у шупљинама зидова, ограда, воли наша дворишта. Можда се баш један гнезди на вашој тераси. За све што чине, не тражи много. Једну шаку зрневља.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво