Читај ми!

Хоћемо ли успети да се решимо комараца новом биолошком методом

И у нашој земљи је почела да се примењује иновативна биолошка метода за сузбијање комараца. Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, др Душан Петрић, објашњава како се спроводи ова метода и које су њене предности.

Почетком јула наша јавност је чула за несвакидашњи експерименту у Истри. Хрватска је увезла из Италије десетине хиљада тиграстих комараца који ће се користити као биолошка метода за сузбијање комараца. Иста метода је почела да се примењује и код нас.

Ово је биолошка метода сузбијања комараца и једна од веома прихватљивих, која се у пољопривреди примењује већ више од 30 година, напомиње проф. др Душан Петрић, руководилац Центра за векторе болести и ефекте климатских промена у оквиру концепта свеобухватно здравље.

„Прихватљива је зато што циљамо само једну врсту, а ефекти нашег деловања су прихватљиви за природу, нису уопште штетни. Ми отпуштамо у природу мужјаке који су стерилисани. Они се паре са женкама, а оне не остављају потомство“, објашњава професор.

Акција је усмерена на тиграсте комарце зато што су они најопаснији из више разлога, додаје проф. Петрић. То је веома опасна инвазивна врста комараца, најопаснија у свету, рачунајући и остале живе организме, зато што се јако брзо шири и прилагођава условима места где се населио.

С друге стране, тиграсти комарци преносе најопасније вирозе које комарци преносе на човека и животиње, као што је вирус денге, зике и многе друге.

Ови стерилисани комарци су обојени како би се установило колико их је потребно, пошто је ово тек почетак и увод у сузбијање. Метода се зове обележи – пусти – поново ухвати.

„Сада смо отпустили 10.000 обојених комараца, али се ухватило пет хиљада обојених и пет хиљада необојених. Значи, прво ћемо установити колико их има. Онда ћемо установити колико далеко могу да лете и колико дуго могу да живе. На основу свега тога ћемо следеће године планирати тачан број, време, фрекфенцију пуштања и места са којих ћемо их пуштати“, објашњава професор Петрић.

У Хрватској експеримент прати више образовних и научних институција, као и Завод за јавно здравство. Предвиђено је да и ми масовније користимо ову методу.

„Основна сврха ове методе, осим тога што доприноси ефикасности сузбијања комараца, које није нарочито успешно до сада било где у свету, али ће у великој мери смањити употребу биоцида и самим тим још више допринети животној средини“, наглашава гост Јутарњег програма.

Многе земље у Европи, Азији и Јужној Америци овако решавају проблем са комарцима. Најуспешнија је Италија која је, уз стандардне методе, смањила број комараца за 80 процената с обзиром на то да су почели да примењују ову методу још од 2010.

"Међутим, они ову методу примењују на нешто мањој територији и комбинују га са класичним третманима који су успешни до 50 одсто, али и учешћем грађана у отклањању станишта, јер и мала количина стајаће воде у дворишту може да продукује доста комараца", наглашава професор.

"Пројекат је подржала Међународна агенција за атомску енергију у Бечу. Сарадња траје већ више година, а ради се и на томе да се ови стерилни комарци додатно импрегнирају неким агенсом који ће пренети на воду и уништити ларве комараца које живе у води. Онда ћемо имати право оружје за борбу против ових напасника", закључује професор др Душан Петрић.  

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара