Читај ми!

И животињама тешко падају врућине, како да им помогнете

Људи тешко подносе врућине, али ни животињама није лако. Додатна тешкоћа је што се оне не зноје како би се лакше бориле са топлотом. Стручњаци упозоравају да им обезбедимо свежу воду, не излажемо их сунцу, а кућне љубимце да не остављамо у аутомобилима.

Да Александра тог врелог летњег дана није обратила пажњу на маче које је непомично лежало испред зграде – било би једна у низу животиња које је доживело топлотни удар.

„Узела сам кутију, мало ћебенце и ставила мацу у кутију и брже-боље дошла овде, баш су коментарисали како смо у задњем тренутку дошли – јер када су мерили температуру приметили су да је доста ниска, тако да је маца почела да се хлади и вероватно би ускоро и органи почели да отказују“, каже Александра Анђелковић.

Стручњаци кажу да су топлотни удари чешћи код мачака и паса – јер не могу да се зноје и на тај начин ослободе топлоте, као на пример, птице. Због тога је и теже увидети да им није добро. Високе температуре, влага и слаба вентилација – доводе до колапса.

„Уколико се примети да животиња постаје узнемирена, да појачано балави, да има кратке одсечне дисајне покрете или да дахће појачано. Ако остају влажни трагови на местима где прође животиња то значи да она појачано одаје топлоту – то су знаци да треба превенирати могућност доласка у колапсно стање“, објашњава ветеринар, др Предраг Цветковић.

Животињама треба обезбедити много хлада и свеже воде. Посуде за птице требало би поставити на прозоре, кровове, терасе… Животињама које су у затвореном простору потребно је направити промајно место где би им било згодно да легну и да се хладе.

„Не би их требало излагати дугим шетњама, појачаном физичком активношћу у периоду дана када је изузетно повишена спољашња температура. Никако не треба остављати животиње без надзора у аутомобилима поготово на местима који су јако осунчани“, истиче Цветковић.

Удружење за заштиту животиња позвало је грађане да током врелог периода буду обазривији према својим, али и напуштеним животињама – и помогну им да лакше преброде топле летње дане.

„Та акција И ми смо жедни, апелује на грађане да остављају воду свим тим животињама које живе на улици. Акција је јако важна и за власнике паса који псе хоће да изведу у сред бела дана кад је највећа врућина или кад је асфалт врео, тада пси могу да испеку шапе. Тако да апел грађанима да изводе псе ујутру и увече или ако већ морају током дана да то буду неке зелене површине“, наводи Александар Гаврић из Удружења „Анимал рескју“.

Уколико већ сада сиђете испред своје зграде – и оставите чинију свеже воде неком живом бићу можете много помоћи. Храну коју иначе дајете кућним љубимцима, поделите са напуштеним животињама.

Уколико приметите нешто необично код љубимца – обавезно га одведите ветеринара да спречите дехидрацију, топлотни удар или сунчаницу.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије