Читај ми!

Колико кишне глисте могу бити - агресивне и прождрљиве

„Изузетно активни“ црви који могу чак скочити на ногу људима, подигли су узбуну у Калифорнији.

Кишна глиста пореклом из источне Азије и позната по великом апетиту представља претњу шумским екосистемима, кажу научници.

Инвазивна врста црва позната по својој „прождрљивости" и способности да скочи у ваздух подигла је узбуну у Калифорнији, где су научници изразили забринутост због претње коју представљају за шумске екосистемиме.

Aminthas agrestis познат и као азијски црв скакач, скакач из Алабаме или луди змијски црв, примећен је у Калифорнији последњих месеци.

Ова врста кишне глисте је пореклом из источне Азије, а нарочито је присутан у Јапану и на Корејском полуострву. Међутим, последњих година црви су стигли до Северне Америке преко разних увезених биљака.

Првобитно су примећени у Висконсину и широм области Нове Енглеске 2013. године, а црви су се проширили потом на запад у десетине држава, па и у калифорнијском округу Напа.

Црви, који могу да нарасту до 20 центиметара и имају млечно белу траку око свог тамног тела, карактеристични су по свом театралном понашању, укључујући дивље покрете, па чак и одвајање делова тела.
Они су такође хермафродити и могу да се размножавају без парења.

„Ове кишне глисте су изузетно активне, агресивне и имају јак апетит", упозорили су у Извештају калифорнијски стручњаци из Одсека за храну и пољопривреду: „Оправдавају своје име и заиста се крећу дивље, посебно када им се неко приближи, њихов карактер је ближи змијама, бацају се и ломе репни део ако су ухваћени".

Међутим, већу забринутост изазива утицај ових црва на животну средину. Они могу уништити шумски екосистем јер једу опало лишће, уништавајући горњи слој шумског тла од којег зависе многе биљке и други домаћи организми.

„Деструктивни су и наносе озбиљну штету шумама, посебно онима у којима расту разне врсте јавора, липе, црвеног храста, тополе или брезе, које се ослањају на дебеле слојеве лишћа које служе као медиј за укорењавање", наводи се у извештају калифорнијског Одсека за храну и пољопривреду", у коме се процењује да ови „прождрљивци могу да прогутају покривач органског материјала за „две до пет година".

„Тло је темељ живота - а азијски црви скакачи га мењају. У ствари, ове кишне глисте могу имати тако огроман утицај да су у стању да заправо изврше потпуни реинжењеринг екосистема око себе", рекао је Мек Калахам, истраживач Шумарске службе специјализован за земљиште.

Стручњаци су препоручили неколико стратегија за откривање и елиминацију црва, укључујући коришћење сенфа који се ставља преко земље да би се сви црви избацили на површину, и покривање навлажене земље фолијама од провидног полиетилена на две до три недеље, после чега нарасла температура током тродневног периода уништава чауре црва путем којих се они размножавају.

Друга стратегија за уклањање црва која је препоручена домаћинствима, пошто се могу наћи и у саксијама и око дворишних биљака, је да се у кеси оставе на сунцу најмање 10 минута пре него што се кеса баци. Препоручује се редовно отклањање лишћа електричним дувачем.

„Када се ови црви не би тако лако ширили по шумама и другим стаништима - не би били толики проблем. Али, нажалост, они неће нестати сами од себе, и мора има се стати на пут", рекао је Калахам.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије