Читај ми!

Опстанак пчела и пчеларства у "зеленој" одрживој будућности - зависи од нас самих

Србија је прва земља у свету по броју кошница по становнику. Пчеларством се бави око 20.000 људи који имају више од 1.200.000 кошница и бележи се све већи раст извоза меда у европске земље. Да ли ће се пчеларство развијати и да ли ће пчеле опстати, зависи од нашег односа према животној средини. На светски дан пчела у Ботаничкој башти "Јевремовац" одржан је пети, и последњи у низу дијалога о животној средини у Србији, у оквиру припрема за учешће Србије на конференцији "Стокхолм+50".

Шта Србија треба да предузме како би смањила загађење животне средине, очувала биодиверзитет, и адекватно одговорила на изазове климатских промена? Препоруке је дало више од 500 представника националних и локалних институција, цивилног друштва, приватног сектора, академске заједнице, младих.

„Треба више кажњавати оне који уништавају животну стредину. Ја бих увела специјалну казну. За свако посечено дрво - 10 дрвећа мора да буде посађено истог дана. Сечемо дрва, сечемо сопствену будућност и будућност деце", рекла је Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност.

Националне консултације је, уз подршку Владе Шведске и у партнерству са Министарством заштите животне средине, организовао Програм Уједињених нација за развој.

„Пчела током свог живота произведе кашичицу меда, сваки трећи наш залогај производ је опрашивања који раде пчеле. Желимо да укажемо колико је очување животне средине важно за за будућност планете", каже Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Србији.

„У Србији постоји све веће интересовање за очување животне средине и хватање у коштац са климатским променама. Верујем да ће препоруке учесника националних консултација помоћи Србији да пронађе пут ка одрживој и зеленој будућности на добробит њене привреде и грађана", изјавила је Франсин Пикап, представница УНДП у Србији.

Препоруке ће бити укључене у Национални извештај који ће делегација Србије ускоро представити у Стокхолму.

„Оно што мора да нам буде у фокусу у наредном периоду јесте едукација младих и едукација запослених јер нас очекују велика улагања у заштиту животне средине, имплементација свега што се налази у Зеленој агенди, пре свега изградња капиталних зелених инвестиција, регионалних и рециклажних центара за управљање отпадом,  изградња постројења за прераду отпадних вода", истакла је Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине Србије

Осим обележавања пола века од прве конференције Уједињених нација о животној средини, циљ састанка у Стокхолму је убрзање спровођења глобалних Циљева одрживог развоја, Споразума из Париза о климатским променама, као и „зелени" опоравак од последица пандемије коронавируса.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара