Читај ми!

Протеини од инсеката уместо меса смањили би пољопривредно загађење за 80 одсто

Фински стручњаци су новом студијом показали да би заменом сточарских производа протеинима од инсеката последице пољопривреде на глобално загревање и загађивање воде и земље биле би смањене за 80 одсто.

Фински истраживачи користили су компјутерске моделе како би утврдили оптималну комбинацију исхране која би испуњавала све хранљиве потребе, а истовремено што више умањила утицај на животну средину, потрошњу воде и загађивање земље.

Дошли су до закључка да уколико би људи у Европи заменили месо и млечне производе са другим алтернативним изворима хранљивих материја дошло до значајног смањења негативних утицаја на природу.

Осим тога, стручњаци Универзитета у Хелсиникију кажу да су вегетеријанци и вегани показали какве све здравствене и еколошке добробити могу да проистекну од смањене конзумације меса.

Не само да би прелазак на „храну будућности“, попут инсеката и протеина из гљива, могао да подмири потребе већ би допринео бољем уносу есенцијалних хранљивих материја.

„Храна будућности" је такође много ефикаснија за узгајање, односно троши мање воде и заузима мање простора.

„Глобални систем производње хране суочава се са обезбеђивањем здраве и адекватне исхране кроз што одрживије начине, што је умногоме погоршано климатским променама и повећаном потражњом за протеинима од стране све веће светске популације“, наводе фински стручњаци.

Заменом хране која долази од сточарства са новим изворима хранљивих материја негативни утицај на животну средину био би смањен за 80 одсто, а истовремено би биле испуњене све људске потребе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара