Читај ми!

Трагично одумирање – половина Великог коралног гребена мртва

Половина корала на Великом коралном гребену угинула је у протеклих 25 година, упозоравају научници и објашњавају да климатске промене незаустаустављиво уништавају џиновски подводни екосистем.

Студија објављена у Proceedings of the Royal Society Journal утврдила је алармантну стопу одумирања корала свих величина од 1995. године.

Веће врсте, попут гранастих корала, највише су погођене и скоро су нестале са северног дела гребена.

„Скоро да су потпуно нестали. Има их од 80 до 90 одсто мање него пре 25 година. Велики корали својим пукотинама праве заклон за рибе и друге животиње, па њихов губитак драстично мења читав екосистем“, објашњава коаутор истраживања професор Тери Хјуз са Универзитета „Џејмс Кук“.

Осим изузетне еколошке, природне и научне вредности, 2.300 километара дугачак гребен доносио је Аустралији 4 милијарде долара од туризма годишње.

Погубно избељивање

Хјуз истиче за АФП да су корали били највише погођени масовним избељивањима која су се десила у два наврата 2016. и 2017. године. Због промена услова и стреса, корали губе алге зооксантеле, које се на њима скупљају и које им дају боју.

Уколико се услови побољшају, корали могу да се опораве и алге да се врате, али тај процес може да траје деценијама.

Студија из 2019. године утврдила је да се оштећене коралне колоније тешко опорављају зато што је већина одраслих корала угинула.

„Живахна популација корала има милионе малих корала, као и велики број одраслих јединки које производе највећи део ларви. Отпорност гребена је нарушена јер има много мање великих, одраслих корала“, истиче вођа истраживања доктор Енди Дицел.

А ту су циклони и морске звезде...

Поврх дугорочног загревања океана и избељивања, Велики корални гребен погодило је неколико јаких циклона и две најезде бодљикавих морских звезда.

Уобичајено, бодљикаве морске звезде се сматрају природним делом екосистема, али када повремене најезде могу да доведу до огромног губитка корала.

Нагли пораст у њуховој популацији спада у најдеструктивније поремећаје тропских коралних гребена и може довести до потпуног уништења великог броја колонија.

Последњим истраживањем утврђена је штета масовних избељивања 2016. и 2017. године, а штета од овогодишњег, које је било најраширеније избељивање икада забележено, тек треба да се процени.

Велики корални гребен више никада неће бити исти

Хјуз каже да он и његове колеге сматрају да ће корали наставити да одумиру уколико државе не испоштују Париски климатски договор и задрже раст просечне глобалне температуре испод два степена Целзијуса у односу на прединсутријски ниво.

„Потребно је око 15 година за опоравак брзорастућих врста, па су шансе да им дамо довољно времена између наредних избељивања готово непостојеће, зато што температура наставља да расте“, упозорава Хјуз.

Уколико се температура стабилизује касније током 21. века, стручњаци се надају да ће корали бити у стању да опораве.

Ипак, научници сматрају да, чак и ако се то деси, Велики корални гребен никада неће успети да се у потпуности опорави и буде толико разноврстан какав је био пре 30 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије