Велики корални гребен угроженији него што се мислило

Аустралијски Велики корални гребен је услед климатских промена угроженији него што се мислило, саопштили су научници. Пораст температуре воде у марту и априлу изазвао је најгору досад забележену епизоду „избељивања“ гребена који се простире на 2.300 километара.

Велики корални гребен угроженији него што се мислило Велики корални гребен угроженији него што се мислило

Према ранијим проценама, мислило се да је 22 одсто корала код површине воде уништено 2016. године, али је сада та процена ревидирана на 29 одсто.

Ситуација би могла додатно да се погорша после најновије епизоде бељења која је у току. Претерана топлота угрожава корале који због тога бледе и постају подложни болестима.

Научници наводе да је у питању четврта таква епизода, после оних које су забележене 1998, 2002. и 2016. године.

Велики корални гребен је од 1981. године на Листи светске баштине Организације УН за образовање, науку и културу (УНЕСЦО). Налази се и на Листи изузетно угрожених подручја светске баштине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се