УН: Температуре би могле да пређу кључни праг до 2024. године

Светска метеоролошка организација упозорила је да би глобалне температуре на годишњем нивоу у наредних пет година, први пут, могле да пређу кључни праг од 1,5 степени Целзијуса.

Метеорошка агенција УН наводи да метеоролози предвиђају да постоји 20 одсто шансе да ће температура на глобалном нивоу бити 1,5 степени Целзијуса виша од прединдустријског просека током најмање годину дана, у периоду између 2020. и 2024. године. 

Иначе, у Сибиру је постигнут нови температурни рекорд јер су просечне температуре у јуну, другу годину заредом, значајно повећане. 

АП подсећа да су се државе широм света 2015. године сагласиле да ће ограничити глобално загревање на ниво од 1,5 степени Целзијуса.

Према наводима научника, просечне температуре широм света већ су сада најмање један степен Целзијуса више него у периоду између 1850. и 1900. године због емисија стаклене баште које је узроковао човек.

Светска метеоролошка организација, чије је седиште у Женеви, наводи да постоји шанса од 70 одсто да ће праг од 1,5 степени Целзијуса бити премашен за само месец дана у периоду између 2020. и 2024. године.

Kако се наводи, очекује се да ће у периоду од пет година просечне температуре на годишњем нивоу бити од 0,91 до 1,59 степени више од просека забележеног у прединдустријском периоду.

понедељак, 04. децембар 2023.
-4° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво