Били смо глупи и одбили – ко је рекао „не“ Вудстоку

„Битлси“, „Цепелини“, „Стонси“, „Дорси“, Боб Дилан... Да ли је „Вудсток“ могао да буде још бољи да они нису одбили или је био савршен и без њих?

Упркос томе што је Вудсток од многих направио звезде, укључујући „Сантану“ и квартет „Крозби, Стилс, Неш и Јанг“, неки извођачи су одбили да свирају јер су мислили да им концерт на фарми у Њујорку неће претерано помоћи у каријери, неки су имали паметнија посла, а неки једноставно нису волели хипике.

Око разлога због чега су „Битлси“ одбили да наступе кружиле су бројне гласине. Једна од њих је да је Џон Ленон захтевао да се у програм уврсти и бенд његове супруге „Пластик Оно бенд“, али да организатори нису баш били претерано одушевљени условом.

Друга, вероватнија, варијанта била је да је Ленон рекао Артију Корнфилду, једном од организатора „Вудстока“, да би желео да „Битлси“ наступе, али да је бенд тада већ био у завршној фази припремања Еби роуда, последњег заједничког албума, и да су сви чланови већ знали да је крај близу.

„Битлси“ у том тренутку нису три године били на турнеји или одржали концерт (сем у јануару на крову у Севил роуу у Лондону), тензије између чланова већ су узимале данак, што је евидентно из тога да се бенд распао три месеца након „Вудстока“.

„Лед цепелин“ је добио позив, али је менаџер групе Питер Грант одлучио да бенд не треба да буде тек једна од ставки на фестивалском програму.

Пионири хард-рока су истог лета отишли на изузетно успешну турнеју, а у време одржавања „Вудстока“ наступали су мало јужније, у Њу Џерзију.

Као и за „Битлсе“, и за „Дорсе“ су дуго кружиле непроверене информације о томе зашто су одбили. Дуго се причало о томе да је група одбила зато што Џим Морисон није волео да наступа на отвореном.

Међутим, легендарни клавијатуриста и члан „Дорса“, Реј Манзарек, навео је много простији и искренији разлог.

„Нисмо наступили на 'Вудстоку' јер смо били глупи и одбили. Мислили смо да ће бити лошија копија 'Монтереј поп фестивала'“, рекао је Манзарек 1996. године.

Разлог одбијања „Џетро тала“ да се појави био је простије природе. Фронтмену Ијану Андерсону се није допадала идеја да наступа пред хиљадама прљавих хипика и голих жена, где ће бити дроге и пића.

„Хоће ли бити много голих жена? И хоће ли се дрогирати, пити много пива и ваљати се у блату?“, питао је Андерсон менаџера бенда Терија Елиса, на шта је овај одговорио: „О, да.“

„У реду, онда не желим да идем“, кратак је био Андерсон.

„Ролингстонси“ су такође добили позив, али је Мик Џегер у то време снимао мало познати филм Нед Кели у Аустралији.

„Прокол харум“ је одбио позив јер је „Вудсток“ падао пред крај напорне турнеје, а и један од чланова Робин Трауер је очекивао рођење детета.

Боб Дилан је првобитно био у преговорима да наступи, али многи наводе да није био претерано загрижен, а нимало му се није допадао велики број хипика који су се скупљали испред његове куће у близини планиране локације фестивала.

Због тога се средином јула договорио о наступу на фестивалу на острву Вајт у Енглеској, који се одржавао у исто време када и „Вудсток“.

Иако су испрва били планирани да наступе, момци из „Муди блуза“ ипак су се одлучили да наступе у Паризу тог викенда.

Френк Запа је такође био позван, али није био заинтересован: „Много блата на Вудстоку. Позвали су нас, одбили смо.“

Првобитно планиран да наступи био је и „Чикаго“, али је њихов промотер Бил Грејем заказао концерт у Сан Франциску истој викенда када и „Вудсток“. Њихово место заузео је „Сантана“ са бендом.

„Џеф Бек груп“ нашао се на званичном програму фестивала, али никада није дошао до „Вудстока“. Разлог је био што је фронтмен и гитариста Џеф Бек распустио групу дан пре.

„Намерно сам расформирао групу пре 'Вудстока'. Нисам желео да је сачувам“, рекао је у својој биографији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво