Читај ми!

Нова светска признања за паметну кућу, пројекат студената из Чачка

„Смарт старт тим“ који чине чачански студенти освојио је златну медаљу и специјално признање за иновације за пројекат паметне куће на 27. Међународном салону иновација и напредних технологија у Москви „Архимед“. Чачани су били најбољи у конкуренцији 20 земаља и више од 200 пројеката.

Све је почело прошле године као школски пројекат матураната Техничке школе са професорком Олгом Дукић. Осмислили су паметну кућу, енергетски ефикасну и са даљинском контролом уређаја и уштедом енергије.

„Кућу можемо контролисати преко апликације на телефону где можемо укључивати разна светла и расхладне уређаје. Такође можемо отварати улазна и гаражна врата. Гаражна врата се могу отварати и помоћу вештачке интелигенције – када приђемо колима чита таблице са кола и ако су то наше таблице, врата ће се отворити“, објаснио је Вељко Јеротијевић, студент Факултета техничких наука у Чачку.

Прошле године у октобру освојили су четири прве награде на Међународном форуму иновација на Кипру, а паметна кућа проглашена је најбољим изумом на форуму.

На московски салон отпутовала је иста екипа, сада студенти факултета у Чачку, Београду у Новом Саду. Паметна кућа поново је заузела прво место. И то није била једина награда.

„Поред одличних утисака освојили смо и изванредне награде. У те награде спада специјално признање од интернационалне Федерације за иновације и пехар који смо освојили од салона који спада у специјалне награде у категорији младих“, наводи Драган Парезановић, студент Факултета организационих наука у Београду.

„Пројекти су били из разних области индустрије, науке и медицине. Са кућом смо завршили, покренули смо наш нови пројекат који се зове едукативни робот или призма бот“, открива Тијана Лазовић, студент Факултета техничких наука у Чачку.

Следећи корак – развој првог српског едукативног робота

Пут до учешћа на московском салону није био лак иако је чачански тим позван захваљујући претходним успесима на кипарском форуму иновација.

„Сам одлазак и припреме за одлазак су за нас били веома стресни јер су трошкови одласка у Москву били заиста велики. Захвалила бих се овом приликом захвалила бројним донаторима јер да није тога ништа од овога не би било“, истакла је професорка Дукић.

Вредни иноватори већ су осмислили нови пројекат.

„У Техничкој школи постоји више таквих тимова и сваке године се јављају нова деца која раде и развијају неке нове пројекте. Оно што ову децу издваја у овом тренутку је то да су они остали након школе у тиму и раде заједно. Тренутно развијамо нови пројекат који мислим да ће бити баш добар, то је први српски едукативни робот“, рекла је Олга Дукић, професор Техничке школе у Чачку

На едукативном роботу увелико се ради, а премијеру ће имати већ у мају на Сајму науке и технике.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво