Икс хромозом би могао да објасни зашто аутоимуне болести погађају углавном жене

Чак четири од пет оболелих од аутоимуних болести су жене. Имуни систем има за циљ да нас заштити од бактерија и паразита, као и од канцерогених мутација. Ипак, код неких особа тај систем напада ткива сопственог тела. Са стањима као што су дијабетес типа 1, реуматоидни артритис, лупус и мултипла склероза, аутоимуна болест је трећа по распрострањености категорија болести, коју надмашују само рак и болести срца.

Икс хромозом би могао да објасни зашто аутоимуне болести погађају углавном жене Икс хромозом би могао да објасни зашто аутоимуне болести погађају углавном жене

Поремећаји имунолошког система несразмерно више погађају жене. У САД, четири од сваких пет оболелих од аутоимуних болести су управо женског пола, преноси портал Science Alert. Ново истраживање је показало да се ово стање може објанити интеракцијом између два икс хромозома.

Када су доступна два икс хромозома, ћелија може да користи само информације од једне.

Да би се избегла извесна дуплирања гена везаних за икс хромозом, један од њих је насумично „утишан“. Дуги низови РНК и њихови помоћни протеини обавијају се око таквог хромозома, спречавајући га да покуша било какву активност, објаснили су научници.

Нова студија, коју су предводили истраживачи са Станфорда, открива да неколико протеина које РНК користи у утишавању хромозома јесу аутоантигени. Код аутоимуних болести, они тако активирају аларм имунолошког система, покрећући га да нападне тело које би заправо требало да брани.

Истраживачи су показали да је овај молекуларни комплекс главни покретач аутоимуних поремећаја, што може објаснити зашто су жене склоније развоју ове врсте болести јер их имају два за разлику од мушкараца.

„Као лекар имам много пацијената, од којих су већина жене, са лупусом и склеродермом, што су аутоимуни поремећаји који се манифестују на кожи“, каже генетичар са Станфорда и стручњак за дерматологију Хауард Ченг. 

Истраживачи су у овом смислу тестирали хромозоме код мужјака мишева.

Обично, мужјаци развијају аутоимуност налик лупусу по много нижој стопи од женки, али, када је уметнут ген из ланаца РНК који обавијају хромозоме активиран, почела су да се развијају стања и то сличном брзином као код женки са аутоимуним обољењима.

Ово сугерише да двоструки икс хромозоми стављају људе у већи ризик од развоја аутоимуности, али и, кажу истраживачи, да је то вероватно случај само ако имају постојећу генетску предиспозицију.

Иако многи људи могу бити предиспонирани на аутоимуну болест, овај експеримент показује да РНК протеини вероватно могу да повећавају ризик да се такво стање „покрене“.

Чанг примећује да су ова ограничења аутоимуности срећна околност, јер би иначе сви људи са два икс хромозома могли бити подложнији од оних са само једним.

Ово истраживање је објављено у часопису Cell.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво