Читај ми!

Стрес окидач и за аутоимуне болести – када треба да тражимо помоћ реуматолога

Модерно доба донело је вишак обавеза праћених стресом и дуготрајним седењем, а мањком слободног времена. Здравље је због тога угрожено и све се чешће јављају аутоимуне болести. Професорка Горица Ристић објашњава које симптоме не смемо игнорисати и када је право време да се јавимо реуматологу.

Данашњи начин живота који носи много стресова, нажалост, окидач је за многе аутоимуне болести. Професорка Горица Ристић, реуматолог, наглашава да се сви ми родимо са предиспозицијом за неку болест, а да ли ће се она испољити или не зависи од фактора средине.

Неки велики стресови буду окидач да се испољи наша болест и неретко нажалост чак и пацијенти који су у дуготрајној клиничкој ремисији после неког великог стреса, губитка посла, смртног случаја у породици добију рецидив који некад буде чак агресивнији него основна болест“, каже др Ристић.

Према њеним речима, у порасту, поготово последњих година, су управо аутоимуне болести које се, с једне стране, доводе у везу са стресогеним начином живота, а с друге стране и са бољом дијагностиком и већим размишљањем везаним за то.

Познато је да су сунце и летње време фактор ризика за рецидив системског еритемског лупуса, који је једно од најозбиљнијих аутоимуних болести.

Људи мање знају да све наше запаљенске болести типа реуматоидног артритиса, псоријазног артритиса, али и осталих су повезане са повећаним кардиоваскуларним ризиком и да ти пацијенти углавном умиру због кардиоваскуларних болести, а не због основне болести, тако да гојазност и овај савремени начин живота буду још нешто што доприноси повећаном ризику“, истакла је др Ристић.

Ако вас заболи, поцрвени или вам отекне зглоб и то не пролази неколико дана јавите се лекару. Знак да треба да се обратите реуматологу је симетричност тегобе.

Већина озбиљних запаљинских болести креће симетрично. Обе руке, оба стопала, оба колена и тако даље“, објашњава др Ристић и додаје да знак благе инфламације у зглобовима може да буде бол који се јави при руковању, такозвани бочни стисак шака.

Већина аутоимуних болести се манифестује и са променама на кожи па некад дерматолози први виде пацијенте с овим болестима.

Увек траже и нашу консултацију јер исхемијске промене на кожи и пурпуричне промене и различите друге буду први знак (реуматске) болести“, навела је др Ристић.

Висока температура, врели летњи дани непогодују оболелим од лупуса, али већој групи пацијената са дегенеративни реуматизмом годи топло време.

Ако причамо о пацијентима рецимо са псоријазним артритисом који имају изражену псоријазу они исто јако лепо реагују током летњих месеци. Оно што бих волела да нагласим што смо скоро имали прилике да се праве грешке, да се неки имуносупресивни лекови прекидају током летњих месеци. Значи терапија за хроничне запаљенске реуматске болести се никако не прекида док то лекар ординариус не одлучи са образложењем“, саветује др Ристић.

Иновативна терапија доноси спас

Већина аутоимуних болести може се држати под контролом.

На срећу, данас имамо врло потентну, иновативну терапију коју дајемо већ петнаестак година у Србији. Војномедицинска академија отворена за све пацијенте, терапија се добија преко Фонда бесплатно. Иновативну терапију имамо за реуматоидни артритис, анкилозирајући спондилитис, псоријазни артритис“, наводи професорка Ристић.

Према њеним речима, резултати терапија су фантастични: То је потпуно нови начин живота. Људи живе потпуно нормално. А сада се боримо да још неки лекови дођу на листу за системски еритемски лупус.

Интердисциплинарни приступ је важан, а подразумева да више специјалности сарађује при лечењу пацијената. Након физијатра, важно је да физиотерапеути, који управо воде целу рехабилитацију, ураде тај посао онако како је индиковао физијатар. То може лепо да се надовеже на иновативну терапију и да дâ одличне резултате“, оценила је др Ристић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара