Како напредује измештање римског водовода откривеног поред Скупштине Србије

Већ месецима се поставља питање шта ће се догодити са археолошким налазиштем у Влајковићевој улици. Најављена је и реконструкција Трга Николе Пашића, који је недалеко одатле, а ископине поред Скупштине Србије још стоје.

Киша, температура тек неколико степени изнад нуле, а на археолошком налазишту у Влајковићевој улици радници Београд пута припремају трасу помоћног пута како би се омогућио прилаз грађевинским машинама и започело измештање римског водовода, дугог скоро 70 метара, таложника, неколико гробница и саркофага из 2. и 3. века нове ере.

Иако су гробнице и саркофази одавно опљачкани, археолози су пронашли део златне огрлице са зеленим драгим каменом, антички новац, накит од стакла и керамику и то се већ налази у Музеју града Београда. И остали пронађени артефакти биће део сталне поставке.

Највећи изазов је римски водовод, који ће бити исечен и премештан у деловима у депо Музеја. Када се изгради подземна гаража, биће враћен и изложен у оквиру археолошког парка.

„Водовод је прилично добро очуван. Грађен је техником зидања ломљеног камена кречним малтером, омалтерисан хидрауличним малтером са додатком дробљене цигле. Подразумева сечење елемената водовода на сегменте дужине једног метра, њихову имобилизацију, паковање у специјалну амбалажу и пребацивање у депо музеја града Београда где ће они касније бити конзервирани, консолидовани и припремљени за каснију монтажу“, објашњава Саша Живић, виши конзерватор у Музеју града Београда

Општина Стари град издала је грађевинску дозволу за подземну гараже на 4 нивоа и 10.000 квадратних метара, али је изградња одложена због археолошких ископавања. Планирано је да измештање свега што је пронађено траје 60 дана, после чега ће почети изградња гараже, под условом да то не одложе лоше временске прилике.

„Када се заврши подземна гаража, на врху подземне гараже, на том горњем делу ће се налазити парк као што се и до сада налази, са новим мобилијаром, новим стазама и у оквиру партерног уређења парка налазиће се делови римског водовода, односно ово што се сада налази на овој дубини, то ће бити извађено. У међувремену биће конзервирано у специјализованом депоу Музеја града Београда и након изградње подземне гараже биће враћено у партнерски део парка и на тај начин ће бити доступно грађанима“, наводи Радослав Марјановић, председник ГО Стари град.

Ископовања у Влајковићевој су завршена, али ће током изградње гараже стручњаци Музеја града све време надзирати радове. Све што буде пронађено биће пренето, конзервирано, а највредније ствари постаће део сталне поставке Музеја града Београда.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара