Читај ми!

Успешан историјски лет највећег свемирског телескопа

Свемирски телескоп „Џејмс Веб“ на путу је свом коначном одредишту, након успешног лансирања мало после поднева са Француске Гвајане. Читав лет у орбиту прошао је савршено. Прве две фазе ракете одвојиле су се без проблема, а телескоп је, изборивши се са Земљином гравитацијом, наставио пут у свемир.

„Полетање!“, се могло чути у 13.20 часова на лансирној рампи у Француској Гвајани када је из потисника ракете „аријана 5“ излетео огроман облак дима, а она одлетела у орбиту носећи највећи свемирски телескоп „Џејмс Веб“.

Неколико минута након полетања, прва „потисна“ фаза ракете успешно се одвојила, а друга фаза „аријане 5“ наставила је да напредује у орбиту.

„Данас је одбројавање прошло само како би се могло замислити. Све коцкице су се уклопиле на Божић и послали смо нови поклон светским астрономима“, истакао је портпарол Насе Роб Навијас.

Пробивши се кроз Земљину орбиту и гравитацију, друга потисна фаза такође се одвојила, а свемирска опсерваторија наставила је пут ка свом коначном одредишту – дубоком свемиру.

После одвајања од последње фазе ракете, телескоп „Џејмс Веб“ почео је двонедељни процес „отварања“, током ког ће извући антене, раширити огледала и штит од Сунца.

Како ће „Џејмс Веб" вратити време

Мисија „Џејмса Веба“ јесте да настави рад телескопа „Хабл“ којем се после 31 године непрестаног функционисања ближи крај радног века.

Захваљујући два и по пута већем златном огледалу (пречника 6,5 метара у поређењу са Хаблових 2,4 метра), „Џејмс Веб“ ће моћи да гледа много дубље у космос и, последично, у време.

Његово огромно огледало, заједно са 4 суперосетљива инструмента, омогућиће му да открива светлост из првих звезда универзума, које су се упалиле пре више од 13,5 милијарди година.

„Требало би да се покажу као црвене тачкице. Мислимо да би требало да нађемо звезде, галаксије или црне рупе већ 100 милиона година после великог праска. Неће их бити много, али ће их 'Џејмс Веб', уз мало среће, открити ако су тамо“, рекао је нобеловац Џон Мадер за Би-Би-Си.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво