Нови извор протеина без коришћења земљишта, креће фабричка производња

Финска компанија „Солар фудз“ прави храну од електричне струје, воде и ваздуха, а планира да у наредне две године у супермаркетима прода више од 50 милиона оброка.

„Солар фудз“ (Solar Foods) такође ради са Европском агенцијом за истраживање свемира на снабдевању астронаута на мисији путовања на Марс, након што је компанија развила метод добијања протеински богатог производа, који има укус пшеничног брашна, по цени од пет евра по килограму.

Компанија из Хелсинкија уз помоћ Техничког истраживачког центра Финске и Технолошког универзитета „Лапенранта“ пријавиће се за дозволу ЕУ за производњу посебне врсте хране, пре него што крене да са производњом 2021. године.

Прах под називом „Солеин“ производи се на сличан начин као квасац. Микрови се стављају у течност, где се хране мехурићима угљен-диоксидом и водоника, коју су ослобођени из воде помоћу електричне енергије.

Микроби стварају протеин, који се накнадно исушује и ствара се прах. Крајњи производ има укус пшеничног брашна, садржи 50 одсто протеина, пет до 10 одсто масти и 20 до 25 одсто угљених хидрата.

Паси Ваиника, извршни директор компаније, каже да су развили начин стварања потпуно природног протеина без коришћења земљишта или воде и који не ствара додатни угљен-диоксид.

Према његовим речима, осмишљавање производног процеса на фабричком нивоу је већ почео.

„Ово је потпуно нова врста хране. Нова врста протеина, другачији од свих на данашњем тржишту имајући у виду како је произведен, јер му није потребна пољопривредна производња“, истакао је Ваиника за Гардијан.

Не очекује да ће солеин представљати изазов за пољопривреднике, већ да је то још један извор хране. Три четвртине светских калорија долази из 12 биљних и пет животињских врста.

Са друге стране, чевртина емисије угљен-диоксида последица је производње хране, а Уједињене нације процењују да ће до средине века бити потребно 50 до 70 одсто више хране.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. јул 2025.
20° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом