Прељуба, лице и поломљена ребра у бедуина

Како различите културе изражавају љубав? Које обичаје (и даље) задржавају бедуини? Зашто је цивилизованом западњаку тешко да их разуме?

Када се о љубави примитивних народа информишемо из „Сексуалног живота дивљака северозападне Меланезије" Малиновског, долазимо до закључка да се Тробријанци (као уосталом и припадници свих осталих племена, диљем азијске територије) од нас разликују само по томе што им је непозната сласт пољупца, док се, ношени еквивалентном страшћу, препуштају (нама бизарном) грицкању трепавица.

Ова површна, привидна сличност је заправо претерана, и нагони на опрез, примарно нас упозоравајући и подсећајући на баснословно богатство људске интиме, која је (ипак) изражајно ограничена, те тиме условљена телесним покретима. Број дирки телесног инструментаријума којим наша интимност располаже не би ли се изразила, несразмеран је бујној разноликости наших емоција. Стога веома различите интимне стварности ми ʼекстериторизујемоʼ једним истим покретом, стварајући (издалека посматрано) илузију љубавне истоврсности.

Ако се тражи суперлативни пример непажње којој су изложени ови људски видови вољења, треба се задржати на поимању „онога што нама данас представља љубав". О каквом „данас" се овде говори?

Не можемо, примерице, поистоветити чак ни европске љубавнике од пре сто година са оним данашњим. Место је исто, временски размак незнатан, па опет ‒ огромна је разлика између тадашње љубави и љубави нових генерација.

С обзиром на своју опседнутост ратовима и револуцијама, економским и технолошким просперитетом, људи нису запазили очигледну чињеницу да се у том временском размаку одиграла најдубља промена још од дванаестог века у западњачкој представи о љубави. Умногоме, прекинуто је са вишевековном традицијом, али ваљда нигде тако радикално као по питању стила љубави. Она је еволуирала у савршеном континуитету, као какав књижевни род (што на неки начин и јесте), све до данашњег стадијума сложених преиспитивања односа мушкарац‒жена.

Да би се разумеле, са чињеницама се ваља ухватити у коштац, те их међусобним сучељавањем треба дефинисати. На пример, из сучељавања Ибн Хазмове андалуске, са врстом бедуинске љубави коју је описао Х. Р. П. Диксон, сазнајемо да лакоћа којом се бракови растављају искључује прељубу. Или да је заљубљивање мушкарца у жену (услед потпуне покривености њене главе) махом последица слутње, а потоњи супружници (који су један другом непознаница) прву брачну ноћ неретко завршавају поломљених ребара.

Па каква ли је то љубав која мора да се дешава услед таквих околности, и у оквиру таквих обичаја, запитао би се данашњи Европејац. Велики Ибн Сауд, тадашњи владар највећег дела Арабије, велики пуританац и вехабијски вођа, исповедио је Диксону да ниједној од својих (дотадашњих) четири стотине жена није видео лице. А управо је оно врело појавности љубави, сматра тај исти Европејац.

Можда је требало поклонити већу пажњу чињеници да женско лице не побуђује мушку сензуалност, што се не може рећи за остале њене „адуте", укључујући и руке. Премда усне иду нешто даље од нежности, долазе готово увек секундарно ‒ онда кад је сексуалност већ распоређена по другим ерогеним зонама.

Велико је питање колики је извикани и оспоравани утицај бедуински на „куртоазну" љубав, те уопште на поезију и доктрину трубадура. За ту кошницу, чини се, мало је смелих матица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се