Чесница

Веселица, погача-чесница, у многим крајевима представља главни божићни хлеб. Повезујемо је са Божићем, великим хришћанским празником, али прављење тог обредног хлеба потиче још од најстаријих времена и у вези је са најзначајнијим елементима култа Старих Словена.

Назив чесница дат је према речима „чест, дио, срећа јер се ломи на делове и свакоме даје по део, по коме се и срећа прориче". Обичаји који прате чесницу на симболичан начин повезују благостање целе куће, размножавање стоке, здравље укућана, добре усеве и друго. На тај начин је заокружено преношење мистичне снаге чеснице.

У неким крајевима кад запрећу чесницу говоре: „Благословио те Бог и данашњи год, у пољу нарастала, српом се нажињала, а на вршају се навршила, у амбару се насипала, а у млину се намливала, у наћвама се накувала, а на столу се размрвила."

У неким селима обичај је био да се чесница меси неначетом водом са извора или из бунара, а особа која иде по воду обаспе извор „свакосврсним" житом. По општем веровању, у извору или бунару налазе се душе предака.

У Источној Србији тај хлеб месе жене, у неким селима у Херцеговини чесницу је месила млађа особа, било момак било девојка. Обичаји се разликују, али их спаја начин припреме.

Чесница се обично замеси ујутру на Божић, запреће и украшава дреновим или лесковим гранчицама које се зову „бадњациˮ. То је бесквасна погача која се меси се од пшеничног брашна, а понекад и од брашна помешаног од сваког жита.

Симболичне фигуре на том божићном хлебу такође имају магијски карактер јер се очекује да делују на плодност и просперитет.

Током припреме, коју обавља жена, ставља се метални новчић, уз опште веровање да ће те године бити срећан онај ко га пронађе у свом парчету погаче.

Ритуално се ломи након окретања погаче укруг и појања присутних ‒ домаћина и његове породице.

Приредила Ивана Ковачевић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. септембар 2025.
27° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом